Grootste vermogensfonds R'dam 100 jaar jong Maasstad worstelt met criminaliteit in vele vormen

Fonds voor alle Rotterdammers. 
Fonds voor alle Rotterdammers. 
8 maart 2023
Nieuws | | (Social) Impact

Van Groene stadstuinen tot daklozenhulp. Van muziekles voor kinderen tot de wekelijkse buurtlunch. De sociale rol van Volkskracht, Rotterdams grootste vermogensfonds, is actueler en urgenter dan ooit. Rotterdamse jongeren zijn bijvoorbeeld steeds kwetsbaarder voor criminele ronselaars.



Eerst het goede nieuws. Tijdens het eeuwfeest wil Volkskracht meer Rotterdammers bekend maken met wat dit vermogensfonds vermag. Volkskracht geeft het stads- en straatbeeld contour en reliëf met kleurrijke billboards. Bij de Euromast, in de havens en tussen het nachtleven van de Witte de With en Ahoy. Ze zijn strategische verspreid door de hele stad. Voor geen Rotterdammer te missen. Volkskracht heeft flink uitgepakt.

Op een blauw billboard lezen we: ‘De sportkantine verven met de hele club’. Op een rood billboard staat: ‘Tadaah! Jouw hele band weer in een nieuw uniform.’ En op een groen billboard zien we: ‘Iedereen een warme trui in jouw wijk’. En dat alles onder het motto: jij het plan, wij het geld. Volkskracht is afhankelijk van de ideeën van de stad.

Leven verbeteren

Het doel van Volkskracht is het bevordering van het geestelijk en lichamelijk welzijn van de (eertijds ‘mingegoede’) bevolking van Rotterdam. Anders gezegd: het leven van de Rotterdammers verbeteren. Dat lijkt meer dan ooit noodzakelijk. Iedereen kent de verhalen van de ‘uithalers’: jongeren die tegen betaling containers met drugs leeghalen. Beroepscriminelen zitten 24/7 in de wijk. De praktijken van deze ronselaars zijn heel intimiderend. Uitbuiting troef.
 

De Stichting Bevordering van Volkskracht werd in 1923 opgericht door de Rotterdamse cargadoor Willem Simon Burger. Hij overleed in 1933 kinderloos. Bij zijn verscheiden was de stichting erfgenaam van zijn vermogen, destijds 2,7 mln gulden. De stichting wilde strikte onzijdigheid in acht nemen jegens ‘religieuze en staatkundige stromingen’. Volkskracht onthield zich van steun aan instellingen van religieuze of staatkundige aard.

Efficiency

Inmiddels is Volkskracht meer dan die ene stichting van Cargadoor Willem Burger. Alle stichtingen onder Volkskracht hebben een eigen doel, maar ze zijn allemaal bedoeld om het leven van Rotterdammers beter te maken. Samenwerken onder de vlag van Volkskracht betekent dat er één secretariaat is en dat de bestuursleden van Volkskracht ook lid zijn van de besturen van de meeste andere stichtingen. Rotterdamse efficiency.

In het meest recente jaarverslag van Volkskracht zijn vele verhalen achter deze goede doelen opgetekend. ‘Rotterdam heeft Volkskracht’, staat er. ‘Noem het organisatietalent, ondernemingsdrang of liefdadigheid, het is een feit dat de Rotterdammer graag iets voor zijn stadsgenoten over heeft.’ Het maakt daarbij niet uit of de aanvrager arm of rijk is, jong of oud, links of rechts, Volkskracht is er voor iedereen. Hopelijk ook voor kwetsbare jongeren.
 
2/2