Gratis geld voor gezinnen die tobben met financiële malaise

3 augustus 2023
Nieuws | | Nieuwsflits

Stichting Kansfonds en twee andere partijen hebben de handen ineengeslagen in de strijd tegen armoede. Eén op de vijf huishoudens heeft een betalingsachterstand. Na Tilburg en Zaanstad is Amsterdam de derde Nederlandse gemeente die het effect wil peilen van geld geven aan gezinnen in de bijstand.
Een Amsterdams vermogensfond (RCOAK) zal de financiële ondersteuning van 300 Amsterdamse gezinnen die in de bijstand leven mogelijk maken. De gezinnen ontvangen gedurende twee jaar maandelijks een extra bijdrage van € 150. De gemeente Amsterdam zorgt ervoor dat de gezinnen door deze extra bijdrage niet worden gekort op hun uitkering. Ook houden ze hun recht op kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.
De Hogeschool van Amsterdam zal de gezinnen twee jaar lang volgen. Volgens onderzoeker Mirre Stallen tonen buitenlandse ervaringen dat deze aanpak werkt. Dit uit zich in minder stress, minder angsten of depressies en minder gezondheidsklachten. De uitkomsten van het onderzoek worden in 2026 verwacht.
Volgens het Kansfonds duwt gebrek aan geld mensen dieper de armoede in. Een bijkomend negatief effect is het wantrouwen jegens mensen met een uitkering, meent het fonds. ‘Het armoedebeleid is ingericht om fraude te voorkomen. Maar daardoor raken gezinnen juist de controle over hun leven kwijt.’