Giftenaftrek voorlopig gered

20 oktober 2010
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTELVEEN (20 oktober) - De giftenaftrekregeling voor anbi's (algemeen nut beogende instellingen) blijft voorlopig gehandhaafd. Dat blijkt uit het recente regeerakkoord van VVD en CDA. Het ministerie van Financiën had laten onderzoeken of de aftrekbaarheid van giften aan anbi's niet kon worden afgeschaft. Onder andere koepels VFI en SBF kwamen hiertegen in het geweer.

De bestaande regeling voor particuliere giftenaftrek zou helemaal komen te vervallen in een besparingsvariant die gericht was op een vrijwel volledig vooringevulde inkomensheffing (de zogenoemde "variant b"). Dit bleek uit de bezuinigingsvoorstellen die op 1 april door "ambtelijke werkgroep 16" werden gepresenteerd teneinde het begrotingstekort te beperken. De ingreep zou volgens de ambtenaren een budgettaire besparing van €305 mio. opleveren.

De Samenwerkende Brancheorganisaties (SBF) en goede doelenkoepel VFI kwamen tegen de voorstellen in het geweer. Behalve veel lobbywerk onder kamerleden liet de VFI ook een tegenonderzoek uitvoeren door de VU. Hierin wordt gepleit voor handhaving en verbetering van de giftenaftrek. Het voorstel werd zowel naar kamerleden als naar de informateur gestuurd.

Reseigneringsplicht
De VFI meldt wel dat anbi's een zogenaamde reseigneringsplicht opgelegd zullen krijgen. Dit betekent dat zij - met toestemming van de donateur - de Belastingdienst moeten informeren over de giften die zij hebben ontvangen, en ook van wie. De VFI onderzoekt nu wat deze plicht precies inhoudt voor goede doelen.

Geefwet
In het regeerakkoord wordt aangekondigd dat het kabinet een voorstel zal maken voor een geefwet. Deze geefwet wordt verwerkt in de wet IB2001 en de Successiewet met als doel de geeffaciliteiten te stroomlijnen. VFI heeft aangekondigd dat zij de procedure van totstandkoming van deze geefwet nauwlettend gaat volgen.