Gemengde reacties op brief van staatssecretaris Van Rij

3 juli 2023
Nieuws | | Nieuwsflits

Wij zijn blij dat staatssecretaris van Financiën Van Rij (CDA) nogmaals het grote belang van het werk van goede doelen benadrukt en een oplossing voor giften van bedrijven gaat uitwerken. Aldus brancheorganisatie Goede Doelen Nederland in reactie op de recente brief van Van Rij over compensatie voor de fiscale aftrek van periodieke giften. De brief is een belangrijk deel van de oplossing, meent GDN, ‘maar we zijn er nog niet’. De brief gaat volgens de brancheorganisatie voorbij aan de ruimhartige giften van particulieren die rechtstreeks – niet via een vennootschap – willen bijdragen aan maatschappelijke doelen. GDN beraadt zich op verder te nemen stappen.
Ook Fondsen In Nederland (FIN), de brancheorganisatie van vermogensfondsen en corporate foundations, is op zich blij met de brief van Van Rij ‘omdat veel grote giften worden gedaan vanuit bedrijven van schenkers’. Echter: ‘Het was beter geweest als de staatssecretaris de beperking helemaal zou hebben teruggedraaid.’ Het is daarmee een deel van de oplossing. De sector Filantropie werd geraakt door een maatregel in het Belastingplan 2023 die vanaf 1 januari van dit jaar de giftenaftrek beperkt tot € 250.000 per huishouden per jaar. Daarbij gaat het om de grootste gevers en daarmee om een belangrijk deel van de financiering van maatschappelijke doelen.
Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken, de nummer drie van de samenwerkende brancheorganisaties, heeft niet gereageerd.