CBF wil vriendelijke waakhond zijn Directeur/bestuurder Kloeze over vernieuwingsagenda

CBF-directeur/bestuurder Harmienke Kloeze. 
CBF-directeur/bestuurder Harmienke Kloeze. 
5 januari 2023
Nieuws | | Toezicht en wetgeving

Verbreding van het Erkenningsstelsel; een betere IT-infrastructuur en meer focus op vertrouwen. Dat zijn de speerpunten van het CBF voor 2023.



Dit blijkt uit een Zoomsessie met Harmienke Kloeze. Het CBF toetst of goede doelen voldoen aan ‘strenge kwaliteitseisen’. Voor 682 erkende stichtingen en verenigingen is dit het geval. Zij leveren een bijdrage aan de werkgelegenheid van 17.500 fulltime banen. Daarnaast wil het CBF bijdragen aan een professionele en transparante sector. Onder meer door het beantwoorden van vragen van publiek en professionals en het delen van inzichten en trends.

Toezicht vanuit vertrouwen

Volgens Kloeze kenmerkt het toezicht van het CBF zich door een ‘ontwikkelgerichte benadering’. De externe toezichthouder toetst op normen die principle based zijn geformuleerd (in tegenstelling tot rule based – Red.). Dit past volgens Kloeze bij ‘toezicht vanuit vertrouwen’. Het CBF, dat zelf onder supervisie staat van en is erkend door de Raad van Accreditatie, komt later dit jaar met een publicatie of seminar over dit thema.

Intussen houdt het CBF de vinger aan de pols. De organisatie wil continu weten wat van belang is voor donateurs. Samen met communicatiebureau Happy Horizon doet het CBF driemaandelijks onderzoek onder het Nederlands Donateurs Panel, uitgevoerd door onderzoeksbureau Kien. Deze index meet elk kwartaal onder het Nederlandse publiek hoe het staat met het vertrouwen in goede doelen en onderzoekt factoren die daarop van invloed zijn.
 

Donatieplatforms

In het afgelopen jaar heeft het CBF zich voorbereid op het toevoegen van donatieplatforms aan het erkenningsstelsel. Dit geschiedde samen met de andere partners van het Erkenningsstelsel: de Commissie Normstelling en Goede Doelen Nederland. Donatieplatforms bieden een dienstverlening die (geld)vragers en donateurs (uitgezonderd investeerders) bijeenbrengen volgens de principes van crowdfunding en op initiatief van geldvragers.

Voor donatieplatforms is nog geen toezicht geregeld. Het betreft hier twee specifieke vormen van crowdfunding: doneren (zonder tegenprestatie) en sponsoring (met een meestal symbolische, niet-financiële tegenprestatie). Ook crowdsourcing past binnen donatieplatforms zolang daarbij geen sprake is van rendement voor de gever. Bij deze vorm van ondersteuning gaat het om het werven van vrijwilligers, dienstverlening of goederen.


 

Speerpunten

CBS mikt op groei en verbreding van erkende organisaties (speerpunt 1). Naast donatieplatforms zijn dit kleine goede doelen. Kloeze: ‘De drie partijen hebben 2022 benut om de erkenning toegankelijker te maken voor kleine goede doelen. Normen zijn aangepast aan de specifieke aard van deze organisaties.’ Meer erkende organisaties betekent dat meer organisaties voldoen aan strenge kwaliteitscriteria. Het maakt de erkenning sterker en bekender.
 
Bij kleinere organisaties, met baten tot € 500.000 zijn de kosten voor erkenning te overzien. Een accountantscontrole is in dat geval niet nodig. Een kascommissie of een samenstellingsverklaring van de accountant volstaat. Enkele bedragen: de kosten voor de initiële toetsing bedragen € 150 voor organisaties met baten tot € 50.000, oplopend tot € 500 voor organisaties met baten in de range €100.000 tot € 500.000. De jaarlijkse kosten daarna zijn € 150 met een plafond tot € 558. Grotere organisaties (> €500.000) blijven hier buiten beschouwing.
 

Databedrijf

Het CBF heeft twintig mensen in dienst, verdeeld over vier afdelingen: Toezicht; Financiën & Bedrijfsvoering; Communicatie & Marketing alsmede Informatie en Kennis. Het is ook een databedrijf: goede data leiden tot kennis, kennis tot inzichten en inzichten tot strategie. Vandaar het speerpunt verbeterde IT-infrastructuur. Kloeze: ‘Wij willen onze rijke data inzetten om feiten en kennis over onze sector te delen met de sector zelf en met de samenleving.’

Dit jaar neemt het CBF een nieuwe database in gebruik. Zo kan de organisatie de groei van de door het CBF gevalideerde data beter aan. De vernieuwingsslag bij het CBF betreft ook de website en portals voor goede doelen en gemeenten. De 682 erkende goede doelen in de CBF-database zijn jaarlijks goed voor € 4,4 mrd aan geefgeld. Daarnaast zijn er circa driehonderd niet erkende goede doelen met een ANBI-status.
 

Missie

Een laatste speerpunt – meer focus op vertrouwen – moet bijdragen aan een sterker donateursvertrouwen in goede doelen en donatieplatforms. Volgens Kloeze kan de sector dankzij het CBF-toezicht worden gezien als betrouwbaar, ook wanneer het gaat om de risico’s op witwassen en terrorismefinanciering. Banken controleren goede doelen met strenge compliance-regels waardoor het openen of behouden van bankrekeningen onder druk kan komen te staan.   

Kloeze: ‘Bijdragen aan donateursvertrouwen en vertrouwen vanuit de  samenleving is onderdeel van onze missie. Zo kunnen goede doelen blijven bijdragen aan een betere wereld.’ Samen met de andere partijen van het Erkenningsstelsel – de Commissie Normstelling en brancheorganisatie Goede Doelen Nederland – bekijkt het CBF of normen – momenteel 76 – en toezicht aangepast moeten worden om het donateursperspectief meer te benadrukken.
 

Erkenning

Om in aanmerking te komen voor het CBF-kenmerk gaat het uiteindelijk om twee vragen. Heb je je huis op orde? En ten tweede: maak je waar wat je belooft? Belangrijke thema’s zijn governance, integriteit transparantie en impact. Kloeze: ‘We kunnen streng worden en sancties opleggen, maar we geven organisaties eerst voldoende tijd en ruimte om zaken op orde te brengen. Het CBF is een vriendelijke externe toezichthouder.’
 
6/6