Armoede baart donateurs zorgen 1 op 3 denkt aan bezuinigen op goede doelen

Bezuinigingen dreigen
Bezuinigingen dreigen
6 januari 2023
Nieuws | | Fondsenwerving

Het vertrouwen van donateurs is in het vierde kwartaal van afgelopen jaar gestabiliseerd. Het volgt de trend van het consumentenvertrouwen.



Dit blijkt uit de laatste meting van het Nederlands Donateurspanel (NDP). In oktober kwam het vertrouwen het laagst (-34) uit, in november (-33) en december (-31) steeg het donateursvertrouwen licht.  Ter vergelijking: het donateursvertrouwen beweegt zich op een hoger niveau dan het consumentenvertrouwen dat in december op -52 uitkwam.

Iets anders: 47% van de panelleden koos ‘armoede’ als een van de drie onderwerpen die dit jaar meer aandacht verdienen. De andere onderwerpen zijn ‘toenemende kosten voor de gezondheidszorg’ en ‘de groter wordende kloof tussen arm en rijk’. Vorig jaar werd het klimaatprobleem nog het meest genoemd.

Energieleed

Naast armoede baart de onzekere energievoorziening de donateurs zorgen. Opmerkelijk in dit verband is het volgende: iedereen met een energieaansluiting kreeg zowel in november als in december van het vorig jaar een compensatie van €190 van de overheid. Volgens het NDP gaf 13% van de mensen de compensatie (deels) weg aan goede doelen of bekenden.

 

Het NDP kijkt terug op een jaar waarin diverse crises de toon zetten, waaronder de oorlog in Oekraïne. Dit laatste zorgde voor een Giro555-actie waarmee €178 mln werd opgehaald en daarnaast voor veel particuliere initiatieven. In maart 2022 leidde het voorgaande tot het hoogste donateursvertrouwen ooit. Het indexcijfer kwam toen uit op 0.

Ongemakkelijke feiten

Hoe verder? Meer dan de helft van het donateurspanel (53%) verwacht deze winter te moeten bezuinigen. Van de donateurs in het panel denkt 1 op de 3 te moeten beknibbelen op het geven aan goede doelen. En 1 op de 6 donateurs weet het (nog) niet. Dit zijn ongemakkelijke feiten voor de sector Goede Doelen.

Elk kwartaal laten marketingbureau Happy Horizon Non-profit en CBF, toezicht op goeddoen, een meting uitvoeren door onderzoeksbureau Kien. Dat geschiedt op basis van een representatief en gecertificeerd panel van respondenten vanaf 18 jaar. De periodieke monitor laat zien hoe het staat met het vertrouwen in goede doelen. Daarbij is ook aandacht voor de invloed van verschillende factoren daarop.   
 
2/2