Donateurspanel: vertrouwen onderuit, donaties nog niet

18 december 2008
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTELVEEN (18 december) - Het Nederlands Donateurspanel presenteert vandaag de resultaten van haar eerste meting sinds de start van de economische recessie. Twee conclusies vallen op. De eerste is dat het donateursvertrouwen hand in hand met het consumentenvertrouwen hard onderuit is gegaan en record laagten heeft bereikt. Wel blijken burgers donaties niet zomaar weg te bezuinigen.


De laatste maanden is er weinig goed nieuws te melden over het donateursvertrouwen. Waar het consumentenvertrouwen sterk is gedaald is het donateursvertrouwen nu ook op het laagste niveau sinds de start van het NDP terecht gekomen. In juni en september stond de index van het donateursvertrouwen nog op -24. Nu is een nieuw laagterecord bereikt met -31.

 


Al eerder dit jaar was het vertrouwen dalende. Maar dat was een uiting van het geefklimaat: wat de ondervraagden denken over wat anderen zullen geven. Nu is echter ook in de eigen geefbereidheid een daling te zien. Dit heeft alles te maken met onzekerheid en maatschappelijke onrust, bijvoorbeeld rond werkloosheid en de economische verwachtingen.

 


De hamvraag is of dit lage donateursvertrouwen zich gaat vertalen naar minder donaties aan goede doelen. Gaat de crisis de fondsen ook in dit opzicht geld kosten? Ook hier zijn in het kader van het NDP vragen over gesteld. Het beeld is niet alleen negatief. Ongeveer 34% denkt de komende twaalf maanden minder te gaan geven aan goede doelen. Ruim zestig procent van de ondervraagden verwacht hetzelfde te blijven geven. Nog steeds is men negatiever over het geefgedrag van anderen dan over het eigen geefgedrag. Zeventig procent van de ondervraagden denkt dat de Nederlanders in de komende twaalf maanden minder aan goede doelen gaan geven.

 


Opvallend is echter dat het niet de donatie aan het goede doel is die als eerste sneuvelt. Gevraagd naar uitgaven waarop bezuinigd zal worden, zeggen respondent minder uit te gaan geven aan uitstapjes en uitgaan (66%), vakantie en reizen (59%), grote uitgaven (54%), Sinterklaas en Kerst (37%) en dagelijkse boodschappen (34%). Minder geven (31%) of helemaal niet meer geven aan goede doelen (22%) staan beduidend lager op de lijst. Wel zijn ook deze percentages natuurlijk nog significant.

 


Ook mat het NDP weer het vertrouwen in instanties als overheid, kerken, media en accountants. Passend bij de negatieve teneur van de afgelopen maanden is het vertrouwen in bijna alle instanties gedaald. Alleen overheid en kleine lokale goede doelen onttrokken zich aan de malaise. Het vertrouwen in deze organisaties is licht gestegen.

 


Het Nederlandse Donateurspanel is een initiatief van WWAV, WDM Nederland en NetQuestionnaires. Elk kwartaal wordt de index van het donateursvertrouwen samengesteld. Dit keer gebeurde dat op basis van de online reacties van 1418 respondenten. De rapportage kan opgevraagd worden via: www.wwav.nl