SP ultimo 2021 rijkste politieke partij Donateurs en leden spekten kas met krap €11 mln

SP ultimo 2021 rijkste politieke partij
SP ultimo 2021 rijkste politieke partij
9 januari 2023
Nieuws | | Politiek en overheid

Dit becijferde het tijdschrift Quote op basis van jaarcijfers van de Rijksoverheid. Gegevens over het afgelopen jaar zijn nog niet beschikbaar.



De SP – vurig voorstander van een belasting op vermogenswinst – wordt gevolgd door de liberalen en de sociaaldemoctaten. De reserves over 2021 van deze en andere partijen laten het volgende beeld zien: VVD (€9,2 mln), PvdA (8,7 mln), GroenLinks (€7 mln), D66 (€6 mln) en het CDA (€3,8 mln). 

Idealen

Volgens een woordvoerster van de SP gebruikt haar partij het vermogen om te investeren in idealen zoals menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Deze idealen klinken door in een lange lijst met acties. ‘We zetten breed gedragen initiatieven op zoals onze petitie voor een goede beloning van zorgmedewerkers alsook het verlagen van de energierekening en het nationaliseren van onze energie.’  

Iedere politieke partij moet elk jaar een financieel overzicht sturen naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In dit financiële overzicht staan alle giften aan de partij en haar neveninstellingen, zoals jongerenorganisaties en wetenschappelijke bureaus. Het financiële verslag van de SP over 2021 bevatte een overzicht van ontvangen subsidies, giften, andere inkomsten, de vermogenspositie en de schulden.   


 

Plafond

Bestuurders en volksvertegenwoordigers zijn verplicht hun inkomsten boven een bepaalde grens in de partijkas te storten. Daarmee was in 2021 bij de SP ruim € 3 mln gemoeid. Sinds dit jaar geldt voor politieke giften een plafond van een ton. Quote keek naar donateurs van verschillende partijen om deze te spiegelen aan zijn eigen rijkenlijst. Zo ontving de politieke partij JA21 twee ton van een schenker wiens naam prijkt in de Quote500.

De SP-woordvoerster: ‘Omdat we het belangrijk vinden dat onze volksvertegenwoordigers geen exorbitant hoog salaris hebben, kennen we de afdrachtregeling.’ Daarnaast pleit de SP in de Tweede Kamer voor lagere salarissen voor politici en een ‘miljonairstaks’ voor rijken. Zij benadrukt dat 10% van de rijkste huishoudens in Nederland bijna twee derde van het totale Nederlandse vermogen in handen heeft. Haar partij wil vermogensongelijkheid aanpakken.
 
2/2