Denktank: Nederland achteruit bij ongericht migratiebeleid

21 juni 2023
Nieuws | | Nieuwsflits

Kiest Nederland voor minimalisering van migratie dan lopen personeelstekorten op tot recordhoogten. Dat schrijft Het Financieele Dagblad op grond van een analyse van de denktank Denkwerk. In dat geval krimpt de private sector vóór 2040 met meer dan 1 mln mensen en wordt de verzorgingsstaat onhoudbaar. Een belangrijke oorzaak is de ‘tikkende tijdbom’ van vergrijzing. Dit is een van de vier scenario’s die de denktank schetst.
Het andere uiterste scenario is inzetten op maximale arbeids- en studiemigratie om het aantal werkenden op peil te houden. In dat geval groeit de bevolking met 6,4 mln mensen tot 24,2 mln in 2070. Nederland bestaat dan voor de helft uit mensen met een migratieachtergrond. Deze bevolkingsaanwas zal gepaard gaan met een ongekende druk op de leefomgeving en de infrastructuur. Nederland wordt dan één grote Randstad. De energie en watervoorziening zal fundamenteel anders moeten worden ingericht.
Denkwerk is opgericht door Frans Blom, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Van Lanschot Kempen, en Hans Wijers, voormalig minister van Economische Zaken. De denktank telt acht vaste leden en één roulerend lid. De invloedrijke lezerskring bestaat uit 1200 beslissers in de boardroom en de politiek. Eerdere publicaties gingen over onder meer kunstmatige intelligentie en de aanpak van drugsproblematiek.