De crisis die we niet zagen aankomen. Evenals de respons.

De crisis die we niet zagen aankomen. Evenals de respons.
De crisis die we niet zagen aankomen. Evenals de respons.
9 april 2020
Opinie | | (Social) Impact

Precies een jaar geleden had ik het genoegen in Venetië te zijn met ongeveer zestig CEO’s en executives van Europese impact- en vermogensfondsen. Er was een aangenaam zonnetje, er was heerlijk eten en drinken en we kwamen samen in een sfeervol oud klooster. De sfeer en stemming zat er goed in. Er werd steeds meer geld uitgegeven aan filantropie; er was meer geld voor impact investment; er werd steeds meer geleerd en steeds meer samengewerkt en de vraag was al niet meer óf impact investeren en venture philanthropy moest worden bedreven, maar hóe je dat het beste kunt doen. Nogmaals, de stemming zat er goed in. Behalve bij een aantal Britse collega’s.

Leiders van grote Britse fondsen, Britse impactinvesteerders en vooraanstaande adviseurs vroegen zich hardop af wat de rol was van venture philanthropy ten tijde van een crisis. Zij pleitten ervoor dat juist tijdens een hoogconjuctuur, grote fondsen en impactinvesteerders zich moeten voorbereiden op laagconjunctuur. ‘Er komt een recessie aan, wat gaan wij daar nú aan doen?’
Logisch dat dit geluid van de Britten kwam. De recessie die zij voorzagen was natuurlijk de Brexit. De reacties waren opvallend eenstemmig: filantropie en impact investeren heeft met name een rol te spelen tijdens economische recessies, als meer mensen het moeilijk hebben en er minder aandacht is voor grote structurele sociale (en ecologische) problemen. Er werden drie acties genoemd die nader uitgedacht moesten worden:
  1. een Europees noodfonds gaan inrichten voor laagconjunctuur
  2. een denk-tank oprichten die scenario’s in kaart brengt
  3. leerlabs opzetten voor en door sociale ondernemers, om hun weerbaarheid bij laagconjunctuur te testen 
Maar nadenken over een toekomstige rol in een toekomstige crisis is natuurlijk heel lastig. Ook al vindt iedereen dat het belangrijk is. Heel urgent was het op dat moment niet. 
Terwijl we naar het westen keken, ontstond de crisis in het oosten. Geen recessie door boze Britten die Europa zat waren, maar een recessie door een piepklein virus zonder grenzen, is de reden dat de economie plat dreigt te vallen. 

De vierde sector handelt verbluffend snel. Er worden extra (nood)fondsen in het leven geroepen, bijvoorbeeld door het Oranje Fonds en Fonds1818; de GSGII roept alle social innovators op in de zorgsector om online samen te komen: er moeten snel nieuwe manieren worden gevonden om met deze uitbraak om te gaan. Diverse impactinvesteerders komen razendsnel met extra support voor hun portfolio en particulieren organiseren zich op diverse platforms om hulp te vragen en te bieden.

Op die zonnige dag in Venetië hadden we deze crisis niet kunnen voorzien. Niet kunnen bedenken dat Venetië nu onbereikbaar is vanwege de lock down. Maar ons ook niet kunnen voorstellen dat op zoveel manieren het impact-ecosysteem snel, slagvaardig en eensgezind reageert op deze onverwachte crisis.
DDB-Expert Venture Philanthropy Jamy Goewie stapt over naar Shaerpa Fundmanagement, waar zij in de directie de plaats overneemt van Steven Serneels. Goewie was hiervoor betrokken bij de (leden)marketing van de Europese koepel van venture philanthropists, de EVPA.

►Wilt u meer bijdragen van Jamy Goewie over venture philanthropy en social venturing lezen? Klik hier