CPB: korte-termijneffecten diversteitsquotum positief

14 maart 2024
Nieuws | | Nieuwsflits

Goed governance nieuws: er is een betere balans in de man-vrouwverhouding in de raden van commissarissen (rvc’s) van beursgenoteerde bedrijven. Dit concluderen het Centraal Panbureau het Sociaal Cultureel planbureau en andere kennispartners. Zoals bekend is hier sprake een voorbeeldfunctie voor kleinere bedrijven en organisaties, waaronder verenigingen en stichtingen. Daar gelden vrijblijvende streefcijfers.
Het onderliggende onderzoek bestudeert de korte-termijneffecten sinds de aankondiging van het ‘vrouwenquotum’ van 2020 (Wet ingroeiquotum en streefcijfers) tot en met het eerste jaar van de inwerkingtreding (2022). Daaruit blijkt dat de bedrijven al sinds de aankondiging zijn begonnen met benoemingen die bijdragen aan een betere man-vrouwbalans in de rvc (tenminste een derde vrouw).
Het aandeel bedrijven dat aan het quotum voldoet is in die periode toegenomen van 34,5% tot 81,7%. Daarbij kan een groei van 37,7%-punt worden toegeschreven aan het – bindend – quotum. Tegelijk voldeed in 2022 18% van de bedrijven nog niet aan het quotum en had 8,5% zelfs helemaal geen vrouw in de rvc.
België, Frankrijk, Italië en Noorwegen lopen voor op Nederland met de introductie van een quotum. Ook in die landen zorgde wetgeving voor meer vrouwen aan de top.

Kosteloos de DDB-Nieuwsbrief ontvangen:

https://www.dedikkeblauwe.nl/ news/abonnement-journaal