Contant versus cashless doneren Wat is de ambitie van de Stichting Collecteplan?

Afscheid van de collectebus?
Afscheid van de collectebus?
6 april 2023
Column | | Goede doelen

Wat gaat het worden: cash of QR-doneren? Dat is de grote vraag. Van de 26 landelijke deur-aan-deur collecterende goede doelen, aangesloten bij Stichting Collecteplan, stappen er langzaam steeds meer over van contant geld doneren in een collectebus naar 100% QR-Doneren vanaf een stuk karton. Zo is KWF volledig gestopt met het accepteren van contant geld als betaaloptie tijdens het collecteren in 2022 en zal KWF ook in 2023 geen contant geld aan de deur accepteren. Wordt dit de toekomst?



2,6 miljoen volwassen Nederlanders voeren niet al hun bankzaken geheel zelfstandig uit. Dat blijkt uit onderzoek van DNB gepresenteerd op 30 januari 2023. Zij vinden het lastig hun weg in de digitale betaalwereld te vinden en zij kunnen niet goed overweg met digitale apparaten zoals een smartphone of tablet.

Het is belangrijk te weten wat de ambitie van Stichting Collecteplan is met betrekking tot het blijvend contant geld te kunnen doneren in een collectebus. Dit omdat dit voor veel potentiële donateurs de enige betaalvorm is waarmee zij willen of kunnen geven. Het is dus in het belang van een bepaalde groep donateurs dat zij met de door hun gewenste betaalvorm kunnen doneren aan goede doelen.

100% QR Collecte

Op 27 augustus 2021 publiceert de website ideal.nl van Currence iDEAL BV het bericht dat Stichting Collecteplan met een nieuw initiatief komt: 100% QR Collecte. De bron van dit bericht is Stichting Collecteplan zelf. In dit bericht wordt ook gemld dat er in sommige wijken geen contant geld meer gedoneerd kan worden. Het bericht sluit af met: 100% QR Collecte is een innovatief en vooruitstrevend initiatief van Stichting Collecteplan.

Op 10 februari 2022 wordt er een Webinar gehouden waarin Wouter Langeveld (destijds Nierstichting) vertelt over de ontwikkelingen op het gebied van collecte en de ambities om mogelijk in 2025 volledig cashless te collecteren. Wouter Langeveld was destijds ook lid van het dagelijks bestuur van Stichting Collecteplan en was vanuit die positie verantwoordelijk voor innovatie, waaronder de pilot 100% QR en sprak dus de ambitie uit om mogelijk in 2025 volledig cashless te collecteren. De vraag is of Wouter destijds de ambitie uitsprak namens Stichting Collecteplan en alle aangesloten goede doelen of alleen vanuit de Nierstichting.
In gesprek met Stichting Collecteplan

Totaal onduidelijk

Via mailwisseling wordt duidelijk dat Stichting Collecteplan niet van plan is op korte termijn een advies uit te brengen bij de haar aangesloten goede doelen rondom contant geld accepteren en het ligt niet in de lijn der verwachting dat hierover iets op de website zal worden geplaatst. Stichting Collecteplan wil wellicht wel algemeen beschrijven wat zij bij goede doelen op dit moment ziet gebeuren maar daar blijft het dan ook bij. Het is dus totaal niet duidelijk wat nu de ambitie van Stichting Collecteplan is met betrekking tot cashless doneren. Er wordt alleen aangegeven dat in 2023 enkel KWF cashless zal collecteren. HandicapNL gaat dit jaar ook weer hybride langs de deuren.

Oproep 

Het lijkt erop dat Stichting Collecteplan zelf ook niet langer volledig achter de 100% QR Collecte staat en ik doe een dringende oproep, in het belang van donateurs, deze ambitie om 100% voor QR-Doneren te gaan in de ijskast te plaatsen. Prima om QR-Doneren aan te bieden of donaties via de betaalpas contactloos toe te staan omdat veel mensen het gemak hierbij ervaren. Maar blijf donateurs die dit willen en aangeven de mogelijkheid bieden om als alternatief ook nog steeds contant geld te doneren.

Jordan van Bergen is directeur/bestuurder van de stiching Donateursbelangen.

Bronnen: