Het dak gaat eraf! Concertgebouworkest in open lucht op NDSM-werf

'Wat spelen ze toch weer geweldig!'
'Wat spelen ze toch weer geweldig!'
7 september 2023

Anne Christin Erbe, hoofd Development bij het Koninklijk Concertgebouworkest, schreef aan de vooravond van het nieuwe culturele seizoen een dagboek. Haar notities beginnen in Wenen, tussenstop van de jaarlijkse zomertournee. Daarnaast is er aandacht voor de Opening Night 2023, een gratis openluchtconcert, deze keer op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Tussen de bedrijven door valt er heel wat te regelen, zo blijkt uit haar notities. Een kijkje achter de schermen bij een wereldberoemd symfonieorkest.



FotoAnneChristinErbe.png

(Foto: Concertgebouworkest)

Anne Christin Erbe (1969) is sinds 2017 hoofd Development bij het Concertgebouworkest. Ze studeerde Kerkmuziek in Schleswig-Holstein en verhuisde in 1990 naar Nederland waar zij aan de UvA Muziekwetenschappen studeerde. Tijdens haar studie werkte ze als assistente voor de chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPho) en De Nederlandse Opera. Later trad zij in dienst bij het NedPhO (communicatie, hoofd sponsoring) en in 2010 werd ze manager PR van het Concertgebouworkest.  Anne Christin is getrouwd en heeft een zoon van 11.   

Woensdag 30 augustus
We zijn op tournee met het orkest. Vandaag heeft het orkest een vrije dag, we zijn in Wenen. Even bijpraten met collega’s en orkestleden, achterstallige mail wegwerken in het hotel en natuurlijk door de stad lopen.
Ik kijk terug op een enerverende week: het seizoen begon met het optreden van ons internationale jeugdorkest Concertgebouworkest Young in het Concertgebouw, vervolgens in het Konzerthaus in Berlijn. Daar waren de reacties op Young ongelofelijk emotioneel. Bij de toegift werden de jonge musici al emotioneel, bij het slotapplaus  vielen ze elkaar in de armen en bleef geen oog droog. Wat een emotie!
Het Concertgebouworkest zelf gaf concerten onder leiding van Iván Fischer achtereenvolgens in de Philharmonie in Berlijn, het KKL in Luzern en gisteren in de Cankarjev Dom in Ljubljana.
Tijdens de tournee spreek ik af met begunstigers van het orkest. In Berlijn spreek ik belangrijke particuliere schenkers. Ook is er een sponsorontvangst met global partner ING. In Luzern een ontvangst van de Swiss Friends van het Concertgebouworkest, met een groep belangrijke schenkers uit Nederland. 
 
Donderdag 31 augustus
Vanavond concert in Grafenegg, een uur van Wenen vandaan. Hopelijk werkt het weer mee, want het is een openluchtconcert. Ik heb afgesproken met de voorzitter van een groot vermogensfonds, die in Wenen woont. Dit is een mooie gelegenheid om ons belangrijke project Concertgebouworkest Young te bespreken voor de toekomst. Cadeau kopen voor mijn zoon Florian, daar heb ik nu nog net tijd voor.Het orkest is in goede doen, dirigent Iván Fischer doet het geweldig!
 
Vrijdag 1 september
Het concert van gisteren was een groot succes. We hadden gelukkig mooi weer, al was het wel wat koud voor publiek en musici. Na een uurtje in de bus was nog lang gezellig aan de bar in ons hotel in Wenen.
We reizen naar huis. Ik verheug me op het zien van mijn man Willem en zoon Florian. Florian was deze week nog vrij en gaat maandag weer naar school, naar groep 8. Moe en voldaan ga ik vroeg naar bed! Voor het eerst in tien dagen geen verplichtingen in de avond.
 
Zaterdag 2 september
Na heerlijk uitslapen pak ik mijn koffers uit, sorteer alle bonnetjes van de tournee, maak notities over schenkers en sponsors die ik heb gesproken in de verschillende steden.
Ook een half uur op de roeimachine, sporten is er tijdens tournee niet van gekomen. En ik moet nog wetsuits ophalen, die ik mocht lenen van een collega. Het zou best eens koud kunnen zijn bij de Amsterdam City Swim waarbij ik mijn zoon moet begeleiden. Hij heeft zich opgegeven om samen met zijn klas geld op te halen voor de spierziekte ALS en heeft me zo ver gekregen dat ik meezwem.
Daarna wasjes draaien en een beetje opruimen in huis. Even zitten samen met Florian om te kijken wat er nog nodig is voor school. Schriftjes, pennen, zijn  schooltas organiseren, altijd een gezellig moment. Vanavond een feestje met het thema ‘Barbie’. Snel nog mijn nagels in fel roze lakken en off we go!
 
Zondag 3 september
Uitslapen zit er niet in vanochtend. Ik ben best gespannen voor de Amsterdam City Swim. Al ben ik zeker dat wij het halen. Alle zorgen blijken ongegrond. Het blijkt een geweldige ervaring! Langs de gracht staan allemaal bekenden die ons toejuichen. Het zwemmen an sich is niet zo moeilijk, vinden Florian en ik. Hij doet het dan ook geweldig, heel gefocust en vastberaden om ook nog eens een mooie tijd neer te zetten. Het is fijn om ons steentje te kunnen bijdragen en we worden ook nog eens tweede van zijn groep!
 
Maandag 4 september
Weer een ‘gewone’ werkweek! Begonnen met een half uur roeien, toen Florian naar school gebracht Hij heeft er zin in, gelukkig.  
Om 8.45 uur op kantoor in RCO House – het onderkomen van het Concertgebouworkest – en even bijpraten met mijn afdeling. Mozart-Kugeln uit Wenen uitdelen. Sommigen heb ik heel lang niet gezien door de vakanties en de daaropvolgende tournee.
Dit is een belangrijke week, want vrijdag vindt onze Opening Night plaats. Na het openluchtconcert op de Dam in 2021, en in het Westerpark in 2022 nu op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. De weersvoorspelling is fantastisch, dus daar hoeven we ons geen zorgen over te maken. Global Partners Booking.com, ING en Unilever doen er alles aan om zoveel mogelijk bekendheid te creëren rondom dit gratis openluchtconcert. Wij verwachten wederom 5.000 bezoekers waarvan hopelijk ook veel nieuw publiek.
tijd voor mijn afspraken:
  • Weekagenda doornemen met Yvonne, (de secretaris van onze afdeling)
  • Afdelingshoofdenoverleg: fijn om te kunnen melden dat de fondsenwerving voor dit jaar op koers ligt en het is een prettig idee dat belangrijke projecten voor het orkest dit jaar kunnen worden gerealiseerd.
  • Gesprekstraining met de hele afdeling
 
Dinsdag 5 september
Eerste repetitie van het orkest met Gianandrea Noseda. Ik ga even naar de repetitie om te luisteren en kennis te maken met de dirigent.
Snel naar kantoor voor een afspraak met een echtpaar dat een Fonds op Naam bij ons heeft. We bespreken de projecten die hun fonds dit jaar mogelijk kan maken. Daarna evalueren we onze ‘Season Celebration’ van afgelopen juni. Gelukkig heb ik notities gemaakt, het is alweer even geleden dat we onze begunstigers met een feestelijke avond in de Kleine Zaal van het Concertgebouw hebben bedankt voor hun steun.
Tijdens een kort overleg met de Concertvrienden bespreken we de jaarlijkse wervende oproep in december. We hebben het idee om bijdragen te vragen voor de geluidsmetingen die worden gedaan bij het orkest. Een belangrijk project voor het welzijn van onze musici.
Tijdens sponsoroverleg brainstormen we over mogelijkheden om een projectsponsor te vinden voor ons Annual Gala en voor het project Vrouwelijke dirigenten en componisten.
Om 17.00 uur komen onze vakgenoten van de andere culturele instellingen aan het Museumplein borrelen op het schoolplein achter RCO House. De sfeer is goed met veel development-collega’s onder elkaar. Daarnaast is het nuttig om van gedachten te wisselen over ons vak.
 
Woensdag 6 september
Ik heb bewust geen afspraken staan in mijn agenda. Dus tijd om even naar de repetitie te gaan. Wat spelen ze toch weer geweldig! En wat een voorrecht dat ik hier in de zaal mag zitten – dat het orkest ‘voor mij’ speelt.
Mijn mailbox is weer vol gelopen, dus ik neem even de tijd om mails te beantwoorden.
Het volgende event is gepland om onze schenkersgroep Companions uit te breiden. Het is zo belangrijk om juist jonge schenkers bekend te maken met schenken in het algemeen en met het Concertgebouworkest in het bijzonder.
De voorbereiding voor onze volgende Annual Gala voor onze schenkers en corporate partners op  12 januari 2024 zijn al in volle gang. Onze toekomstige chef-dirigent Klaus Mäkelä zal dit feestelijke concert dirigeren, dus succes verzekerd. Mäkelä staat volgende week al voor het orkest voor de Derde Symfonie van Mahler. Dat is een mooie gelegenheid om onze afdeling persoonlijk kennis te laten maken met hem.  
Ik plan een overleg in met de voorzitter van de Foundation Concertgebouworkest over de uitbreiding van ons Endowment fonds. We willen een deel van onze reserve vergroten om het rendement structureel te kunnen besteden aan het orkest.

Nog twee dagen tot de Opening Night en het nieuwe seizoen kan beginnen. Het dak gaat eraf!