Ruim 11.000 vrijwilligers voor VluchtelingenWerk

17 maart 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Via het actieplatform nederlandvoorvluchtelingen.nl van VluchtelingenWerk Nederland hebben zich in twee weken tijd ruim 11.000 Nederlanders aangemeld als vrijwilliger. De oorlog in Oekraïne is voor duizenden Nederlanders aanleiding om hun hulp aan te bieden. Frank Candel, voorzitter van VluchtelingenWerk Nederland: ‘Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen de handen uit de mouwen willen steken om vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen.’

Op Nederlandvoorvluchtelingen.nl, kunnen Nederlanders zien wat zij kunnen doen voor Oekraïense en andere vluchtelingen in Nederland. De vrijwilligers van VluchtelingenWerk bieden vluchtelingen bij aankomst een luisterend oor, voorlichting en begeleiden hen in ingewikkelde procedures en later ook bij hun integratie in de samenleving.

Vrijwilligers in opvanglocaties

VluchtelingenWerk is aanwezig in alle asielzoekerscentra in Nederland. De vrijwilligers draaien hier spreekuren om vragen van vluchtelingen te beantwoorden, voorlichting te geven over de asielprocedure en te helpen bij het opvragen van documenten. In de opvanglocaties van Oekraïners organiseert VluchtelingenWerk op dit moment intakegesprekken om op te halen welke vragen er leven onder Oekraïners en hoe VluchtelingenWerk in deze informatiebehoefte kan voorzien.

Vrijwilligerswerk rond integratie

Als vluchtelingen een verblijfsvergunning krijgen en een nieuw leven in Nederland mogen opbouwen komt er ontzettend veel op hen af. Ze moeten een weg vinden in de Nederlandse bureaucratie, de taal leren en wegwijs worden gemaakt in het land waar ze een nieuwe toekomst op gaan bouwen. In bijna elke gemeente in Nederland staat een team met vrijwilligers van VluchtelingenWerk klaar om hen te helpen zo snel mogelijk zelfredzaam te worden. Of veel Oekraïners uiteindelijk ook gaan integreren in de Nederlandse samenleving is nu nog niet te zeggen. Dit hangt af van hoe de oorlog zich ontwikkelt en hoeveel Oekraïners ook op lange termijn in Nederland moeten blijven.

Inzet van vrijwilligers

Een deel van de vrijwilligers kan op korte termijn aan de slag op bestaande opvanglocaties en in de gemeenten, voor Oekraïners en andere herkomstlanden. Op dit moment wordt met alle 11.000 mensen contact opgenomen om te kijken wat hun beschikbare tijd en wensen zijn. Afhankelijk van hun wensen kijken we of ze bij VluchtelingenWerk aan de slag kunnen of aan een andere organisatie worden gekoppeld waar VluchtelingenWerk mee samenwerkt. 

Vanwege het enorme aantal aanmeldingen is het niet mogelijk om iedereen op korte termijn te benaderen. Daarom worden zij via de email geïnformeerd over de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk. Candel: ‘We werken nu hard aan het afstemmen van ons vrijwilligersaanbod op de specifieke situatie van Oekraïners. En we zijn ontzettend dankbaar dat we ons daarvoor nu al verzekerd weten van de hulp van duizenden Nederlanders.’