Actie Kerkbalans 2012 levert PKN drie miljoen minder op

17 mei 2012

AMSTERDAM (17 mei) - Twee procent minder opbrengst, ofwel drie miljoen euro, is momenteel de stand van de actie Kerkbalans 2012 voor de Protestantse Kerk in Nederland. Dat maakte ds. L.G. Bos, voorzitter van de Raad voor de Plaatselijke Geldwerving (RPG), bekend tijdens het jaarcongres van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk (VKB) op 21 april in Nieuwegein.

De actie Kerkbalans werd evenals voorgaande jaren in de tweede helft van januari gehouden. Circa 360 colleges van kerkrentmeesters hebben inmiddels de gegevens over het resultaat van hun jaarlijkse lokale geldwervingsactie doorgegeven en daaruit blijkt dat 55 procent van deze gemeenten te maken hebben met een daling aan inkomsten. Ds. Bos schetste in januari al een somber beeld, maar minder somber dan de uiteindelijke uitkomst. Haar prognose was 0,8 procent. De grootste schadepost was hierbij volgens Bos vooral de inkomstendaling uit eigen vermogen: de crisis heeft er stevig ingehakt.

Groei
Bij 34 procent is sprake van groei in de opbrengst. Het gezamenlijke totale resultaat van deze 360 gemeenten is een daling van twee procent. In 2011 was de opbrengst van de actie €192,9 miljoen. Op basis van de huidige ontwikkeling voor 2012 verwacht men een bedrag van €189 miljoen.

Ook sombere verwachting RKK
De Actie Kerkbalans wordt sinds 1973 aan het begin van elk jaar, in de tweede helft van januari, gehouden. In Kerkbalans werken samen: de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, de Protestantse Kerk in Nederland, de Oud-Katholieke Kerk van Nederland, de Algemene Doopsgezinde Sociëteit en de Remonstrantse Broederschap. Van de overige deelnemers zijn de opbrengsten nog niet bekend. De heer Duijssens van het Economencollege van de RKK verwachtte in januari ook een daling van twee procent. Dat is een doorzetting van de neergaande trend die over 2010 al een tekort van 14 miljoen euro (acht procent van de inkomsten) liet zien. In dat jaar werd er 168 miljoen euro opgehaald.