Academische impuls voor sector filantropie Europese initiatieven om meer impact te maken

Nieuwe kansen voor filantropie. 
Nieuwe kansen voor filantropie. 
11 april 2023
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Het European Research Network on Philanthropy (Enrop) en de Philanthropy Europe Association (Philea) willen met nieuwe initiatieven bruggen slaan om de kloof te overbruggen tussen de sector filantropie en de academische wereld.



Filantropie kent turbulente tijden, maar er zijn ook nieuwe kansen om de impact te vergroten. Academisch onderzoek kan filantropische organisaties helpen met zelfreflectie. Ook kan onderzoek inzicht bieden in wat de sector wel en niet kan. Onderzoek kan de sector ook helpen in strategieontwikkeling.  Gezien de relatief kleine omvang van de sector is het gebruiken en bevorderen van (academische) kennisontwikkeling voor filantropie misschien nog wel belangrijker dan voor andere sectoren.

Academische publicaties vinden zelden de weg naar de praktijk. Soms vanwege de beperkte toegang tot wetenschappelijke tijdschriften, soms wegens het ontbreken van vaardigheden die nodig zijn om academische publicaties te lezen. Academici missen vaak de tijd, vaardigheden of ondersteuning om hun bevindingen te herschrijven op een boeiende, praktische en toegankelijke manier voor filantropieprofessionals.

'Research notes'

Ernop lanceerde onlangs daarom de ‘Research Notes’. Dit zijn gemakkelijk leesbare, praktijkgerichte en visueel aantrekkelijke samenvattingen van academische artikelen. ‘Research Notes’ zijn geschreven door mensen die werkzaam zijn in de filantropie en er is een open oproep aan alle professionals die willen bijdragen aan de ontwikkeling van dit initiatief om zich aan te sluiten als 'practitioner expert'.
 

'Safe spaces'

Ernop en Philea zien de interactie tussen academici en professionals als een middel voor kruisbestuiving die hopelijk leidt tot nieuwe ideeën en innovatie. Hiervoor organiseert Ernop, in samenwerking met Philea, op 28 juni aanstaande 'Safe Spaces for Philanthropy' in Zagreb (Kroatië), voorafgaand aan de Onderzoeksconferentie 'Filantropie in tijden van crises. Rollen en functioneren van filantropie in tijden van maatschappelijke omwentelingen' op 29 en 30 juni. 

De ‘Safe Spaces for Philanthropy’ bestaat uit sessies die gericht zijn op het bevorderen van de dialoog en ‘shared learning’ tussen academici en professionals. Onderwerpen - op de agenda voor de meesten die in, met en/of voor filantropie werken - die deel zullen uitmaken van de 'Safe Spaces' zijn impact, empowerment, leiderschap, belangenbehartiging en diversiteit en inclusie.

'Dialogue papers'

De Safe Spaces zijn toegankelijk voor iedereen die zich om deze kwesties bekommert en deelname is gratis. Registratie is echter vereist en de capaciteit is beperkt. Het Journal of Philanthropy and Marketing (JPM) zal vijf open access 'Dialogue Papers' publiceren die de resultaten en reflecties van zowel academici als professionals over deze onderwerpen zullen integreren.
 

Europees fonds

Mooie initiatieven dus voor het verbeteren van de samenwerking tussen filantropie en de academici in Europa. Echter, net als bij andere complexe situaties is er geen wondermiddel om alle knelpunten en uitdagingen voor samenwerking op te lossen. Desalniettemin kan het introduceren van een reeks stimulansen en het faciliteren van samenwerkingsprocessen rond een gedeelde onderzoeksagenda en strategische doelen een instrument zijn om deze twee werelden te versterken.

De initiatieven die momenteel worden ontwikkeld, kunnen nieuwe opstapjes vormen naar een gezamenlijke onderzoeksagenda. Deze kan worden verwezenlijkt door de oprichting van een onderzoeksfonds voor filantropie, dat tot doel heeft academisch onderzoek te stimuleren over kwesties die belangrijk zijn voor de sector en fundamentele kwesties aan de orde te stellen met betrekking tot de definitie van Europese filantropie.

Holistische benadering

Ook zou kunnen worden gesproken over voorwaarden voor blue sky-onderzoek naar filantropie, filantropie-onderzoek relevanter, toegankelijker en zichtbaarder maken voor de sector en het grote publiek en onderzoekers ondersteunen met een holistische benadering onderzoek.

Hoe zou zo'n fonds er in de praktijk uit kunnen zien? Hoe zou het resultaten opleveren die het beste zouden voldoen aan de behoeften en verwachtingen van zowel de academische gemeenschap als de sector? Ernop en Philea gaan graag in gesprek met de sector over de ontwikkeling van dit fonds en staan open voor ideeën van geïnteresseerde fondsen en academici over de vraag of en hoe ze willen deelnemen.

Barry Hoolwerf is Executive director van Ernop.

https://ernop.eu/conference2023/safe-spaces-for-philanthropy/safe-spaces-preliminary-program/




 
3/3