'Binnen tien jaar medicijn tegen Alzheimer'

Prof. John Hardy
Prof. John Hardy
28 januari 2016
Nieuws | | Organisatienieuws

Vrijdag 15 januari stond er in de Belgische krant 'De Tijd' dat er binnen tien jaar een medicijn zal zijn tegen de ziekte van Alzheimer. De uitspraak kwam niet van de eerste de beste. Hij werd gedaan door de Britse onderzoeker prof. John Hardy. Een toonaangevend onderzoeker met meer dan dertig jaar ervaring in het alzheimeronderzoek.

John Hardy deed zijn voorspelling in De Tijd, omdat hij veel vertrouwen heeft in het onderzoek op twee gebieden. Het onderzoek naar vaccins tegen alzheimer en het onderzoek naar het vroege opsporen van de ziekte.

Vaccin
Veel onderzoekers denken dat bepaalde eiwitneerslagen in de hersenen een belangrijke rol spelen bij de ziekte van alzheimer. Een vaccin gericht tegen die eiwitten zou de ziekte - in theorie - moeten stoppen of in ieder geval vertragen. Hardy: "Een vaccin is echter erg moeilijk te maken." Dat bleek wel uit de eerste testen naar dergelijke vaccins, die helaas mislukt zijn. Maar Hardy is er rotsvast van overtuigd is dat we over tien jaar een geneesmiddel zullen hebben. "Ik zeg niet dat we over tien jaar een geneesmiddel zullen hebben dat alzheimer voorgoed zal genezen, maar we zullen wel iets hebben waardoor we de ziekte onder controle zullen krijgen. Iets waarop we dan verder kunnen bouwen."

Vroeg opsporen
Het optimisme van Hardy - Er zijn inmiddels meer dan tien medicijnen in het laatste stadium van ontwikkeling - komt niet alleen van geneesmiddelenonderzoek. Zijn optimisme komt vooral van de betere en vooral vroegere opsporing van de ziekte. "Alzheimer kan nu worden ontdekt, nog voor de eerste symptomen opduiken, terwijl het vroeger pas na overlijden, door de hersenen te onderzoeken, kon worden aangetoond." Door de vroege opsporing is ook vroege behandeling mogelijk. Voordat de ziekte waarschijnlijk onomkeerbare schade in de hersenen heeft veroorzaakt. 

Wie is prof. John Hardy?
John Hardy, professor aan de University College of London, heeft meer dan dertig jaar ervaring in het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Vorig jaar november won hij de 'Breakthrough Prize voor Life Sciences', een hoogwaardige prijs in het leven geroepen door Marc Zuckerberg (Facebook), Jack Ma (Alibaba) en Sergey Brin (Google). Aan de prijs is drie miljoen euro voor onderzoek verbonden. 
Meer weten over onderzoek? Kijk dan op onze onderzoekspagina.

Bron: De Tijd