Zijn goede doelen nog steeds onzichtbaar in Den Haag?

17 november 2023
Artikel | | Nieuwsflits

Het is een veel gehoorde constatering: filantropie is maatschappelijk onmisbaar maar politiek onzichtbaar. Maar geldt dat ook voor Goede Doelen Nederland? Deze brancheorganisatie van een kleine 250 CBF-erkende goede doelen nam eerder deze week een moedig initiatief en organiseerde een verkiezingsdebat in het Haagse perscentrum Nieuwpoort. Alle registers werden opengetrokken.
Onder leiding van journalist Frénk van der Linden kregen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA), Nicolien van Vroonhoven (NSC) en Sophie Hermans (VVD) de gelegenheid te reageren op bijdragen vanuit de goede-doelenwereld. Het betrof Nelleke Hijmans van Natuurmonumenten, Klaartje Docters van Leeuwen van het Rode Kruis Nederland en Jerzy Soetekouw van Humanitas.
Deze vertegenwoordigers van de sector Goede Doelen vertelden over hun missie, waar ze tegenaan lopen en wat nodig is om hun werk te blijven doen. Steeds meer mensen leven onder het bestaansminimum en veel Nederlanders vragen zich af of er nog wel sprake is van een gezonde leefomgeving voor volgende generaties. Wat kan de overheid doen? En welke rol spelen goede doelen? Het waren vragen die het debat kleurden.
Filantropie en goede doelen staan bepaald niet centraal in de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen. Geen overbodige luxe dat Goede Doelen Nederland de handschoen oppakte en op voortvarende wijze het belang van het algemeen nut en de civil society in de schijnwerper zette. En nu maar hopen dat een nieuwe coalitie inziet dat de overheid het niet alleen kan.

Voor het videoverslag zie: www.goededoelennederland.nl