UNICEF: in 2024 is 9,3 mrd dollar nodig aan noodhulp

18 december 2023
Artikel | | Nieuwsflits

Volgens UNICEF, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, is komend jaar ruim $ 9 mrd nodig aan noodhulpfinanciering. Dit wegens het toenemend aantal kinderen dat wereldwijd wordt geconfronteerd met humanitaire crises. Op deze manier kunnen 94 mln kinderen uit 155 landen worden ondersteund.
De kinderrechtenorganisatie benadrukt dat de crises steeds ingewikkelder en omvangrijker worden. Het jaarlijkse noodhulprapport van UNICEF – het Humanitarian Action for the Chidren Report – biedt een overzicht van de behaalde resultaten in het afgelopen jaar en presenteert de plannen en behoeften voor het komend jaar.
Voor het komend jaar heeft UNICEF plannen om 17 mln kinderen te vaccineren tegen mazelen, 7,6 mln kinderen te behandelen tegen acute ondervoeding en 26,7 mln kinderen en hun verzorgers psychosociale steun te bieden. De grootste noden worden verwacht in Afghanistan, Syrië, Soedan, Congo en Oekraïne. Om nog te zwijgen van Gaza.
UNICEF waarschuwt dat in 2024 miljoenen kinderen wereldwijd te maken zullen krijgen met conflicten, armoede en natuurrampen. Daarbij verergert de omvang en complexiteit van noodsituaties door klimaatverandering en beperkingen op het vlak van voedsel, water en onderwijs.
In 2023 was de helft van alle beschikbare noodhulpfinanciering gericht op Afghanistan, Oekraïne, Syrië en Ethiopië. Humanitaire crises die ernstig onder-gefinancierd bleven waren gelokaliseerd in Soedan, Haïti en Jemen. Onder meer kregen 17 mln kinderen voedselhulp.