Toelichting op samenstelling Top100 2023.

20 december 2023

Het is alweer de veertiende editie van De Dikke Blauwe-verkiezing van de ‘100 Grootste filantropie-influentials’ van het jaar. Ik kan u zeggen dat het ook dit jaar weer een superspannende ronde was. De lijst met de 100 filantropietoppers krijgt steeds meer bekendheid en dat bleek zeker ook uit het aantal voordrachten die de jury via de online stemmen binnen kreeg. Elk jaar weer meer! De jury had er zijn handen vol aan.

Wie zijn de invloedrijkste professionals in de filantropie in 2023? Om deze vraag gaat het bij de DDB filantropieranking. Het gaat er dus zeker niet om wie de grootste filantroop is. We richten ons op mensen die maatschappelijke impact hebben gerealiseerd; met geld van zichzelf of van anderen, of met initiatieven, tijd of met ideeën.

Verwevenheid

Natuurlijk kun je je afvragen of je hiermee dan niet appels met peren vergelijkt. Dat is zeker waar. Maar daarin ligt misschien juist wel de kracht van de filantropiesector in Nederland: in het samenkomen van al die verschillende vormen van goed doen: van goede doelen tot fondsen, van impact investing tot wetenschap, van belangenbehartiging en koepelorganisaties tot vrijwilligerswerk. Al deze categorieën zijn met elkaar verweven.

En juist door die onderlinge samenwerking en wederzijdse inspiratie levert iedereen zijn bijdrage aan een sterk maatschappelijk middenveld. We hebben elkaar nodig om tot volle wasdom te komen! En daarom staan alle genomineerden broederlijk onder, naast en door elkaar in de top100.

De jury van dit jaar bestond naast mijzelf uit Michael Rutgers (oud- directeur Longfonds), Puck Hendriks (onderzoekster van de Erasmus School of Management en promovenda in bedrijfsfilantropie) en uit Marieke van Schaik (oud-directeur van het Nederlandse Rode Kruis en winnaar van vorig jaar). Verder was Bert Koopman, hoofdredacteur van filantropieplatform DDB, als toehoorder en adviseur bij de juryvergaderingen aanwezig.

Werkwijze

De online stembus is in juli van dit jaar geopend, zodat iedereen één of meerdere mensen kon nomineren. Dat is in groten getale gebeurd. Bijna 200 keer (om precies te zijn 197 maal) zijn mensen voorgedragen! Het was voor ons aanstekelijk om te zien dat genomineerden zich gesteund weten door een actieve eigen achterban, vaak door enthousiaste collega’s of door trotse vrienden en familieleden. En soms ook door zichzelf.

Een paar personen waren uitgesloten van deelname: dat waren de juryleden zelf natuurlijk, maar ook eerdere winnaars uit voorgaande jaren en tot slot de vaste medewerkers van Walburg Pers. En nieuw dit jaar: voor mensen die actief zijn als fiscaal adviseur, notaris, jurist, vermogensbeheerder, professionele fondsenwerver of mensen die anderszins hun diensten verlenen aan de sector. Voor die mensen is dit jaar een aparte categorie gemaakt: Een Top10 van mensen in finance & governance, tax & legal (zie onderaan de DDB-website).

Criteria

Voor de samenstelling van de Top 100 hanteerde de jury dit jaar drie criteria: ten eerste ging het om de gerealiseerde maatschappelijke impact van de genomineerden; ten tweede om hun innovatief vermogen en tot slot hun bereidheid tot kennisdeling. Verder heeft de jury veel aandacht besteed aan een evenwichtige verdeling van genomineerden over de diverse domeinen. Denk dan aan o.a. Gezondheid, Welzijn, Ontwikkelingssamenwerking, Natuur & Dier en Cultuur. En ga zo maar door.

Niet alleen de externe voordrachten maar ook niet genoemde namen zijn door de jury in overweging genomen. Uiteraard is extra scherp gelet op nieuwkomers en jong talent. Tot slot hebben we ook de lijst van vorig jaar meegenomen in onze overwegingen. De jury is na zeer intensieve beraadslagingen unaniem tot zijn oordeel gekomen.

Op de top100 van 2023 staan 105 mensen waarvan vier plekken worden gedeeld. Er zijn 36 nieuwe mensen op de lijst gekomen, dus er is best veel nieuwe aanwas. Dat kom ook omdat mensen uit de vorige lijst soms uit dienst zijn gegaan, gepensioneerd zijn, of de sector verlaten hebben. Het gaat in de ranking van dit jaar in totaal om 51 mannen en 54 vrouwen.

 

 

Tabel 1:
Nieuwkomers in de DDB 100 editie 2023
Kwartiel 1  6
Kwartiel 2  6
Kwartiel 3  7
Kwartiel 4 17
Totaal nieuwkomers 36

(Nieuwe namen extern voorgedragen: 48)

Tabel 2:
Man-vrouwverdeling in de kwartielen
Kwartiel 1 2 3 4 Totaal
           
Man 14   8 14 15  51
Vrouw 13 18 11 12  54
Totaal 27 26 25 26 105*

*Waarvan vier dubbele posities

Tabel 3:
Verdeling over domeinen per kwartiel                                  
Kwartiel 1 2 3 4 Totaal beoogd
Gezondheid  2  3  6  6 17 20
Welzijn  8   9 10  8 35 20
Ontwikkelingssamenwerking  1  4  2  3 10 20
Natuur / Dier  6  3  1  3 13 15
Cultuur  2  1  0  4   7   5
Corporate  1  0  1  2   4   5
Infrastructuur  2  2  3  0   7   4
Wetenschappers  3  3  2  0   8   2
Totaal 25 25 25 26 101