Telg uit BASF-familie geeft grootste deel erfenis weg

14 januari 2024
Artikel | | Nieuwsflits

Marlene Engelhorn (31) geeft 90% van haar erfenis weg. Dit komt neer op € 25 mln. Een burgerraad van vijftig willekeurig gekozen Oostenrijkers zal bepalen hoe het geld wordt besteed. In het Duitse blad Der Spiegel noemde ze het ‘grotesk’ dat ze geen cent erfbelasting hoeft te betalen over de miljoenen die ze erfde van haar grootmoeder. Engelhorn woont in Oostenrijk en daar wordt geen erfbelasting geheven.
De erfgename uit BASF-familie – een internationaal chemieconcern met 1.200 medewerkers in Nederland –  woont in Oostenrijk en is bekend van het initiatief ‘Taxmenow’. Het betreft een collectief van zestig vermogenden in Duitstalige landen die pleiten voor een herverdeling van geld. ‘Families kunnen geld doorgeven alsof het adellijke dynastieën zijn. Hoe past dat in een democratie’, zo verzuchte Engelhorn onlangs in een interview.
Volgens haar plan krijgen 10.000 willekeurig geselecteerde Oostenrijkers een brief waarin gevraagd wordt naar hun interesses alsook naar enkele basale gegevens. Vervolgens wordt een groep van vijftig mensen gekozen die een redelijke afspiegeling vormt van de samenleving. Zij kunnen met behulp van experts bepalen hoe het geld wordt besteed.