Strijd tegen voedselverspilling funest voor voedselbanken

20 december 2023
Artikel | | Nieuwsflits

Voedselbanken zien in 2023 een afname met 20% van productdonaties. Dit is ironisch genoeg een gevolg van de succesvolle aanpak van supermarkten om voedselverspilling tegen te gaan. Dit zegt bestuurder Paul van Berkel van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken in de Levensmiddelenkrant. Hij verwacht dat dit grote tekort in de komende jaren zal aanhouden.
De voedselbanken zijn grotendeels afhankelijk van reststromen die fabrikanten en supermarkten niet kunnen verkopen. Supermarkten doen verwoede pogingen om de voedselverspilling ten opzichte van 2015 te halveren en liggen op koers. Voedselbanken Nederland telt tien distributiecentra, 177 banken met 500 afgiftepunten. De organisatie draait op vrijwilligers, variërend van inpakkers tot chauffeurs.  
Maatregelen die supermarkten treffen om verspilling tegen te gaan – zoals aanbiedingen en kortingen – sorteren dus als onbedoeld neveneffect een tekort aan levensmiddelen voor de voedselbanken. Deze zijn volledig afhankelijk van samenwerkingen en donaties om mensen die leven onder de armoede grens te helpen. Er is een ‘zorgwekkende terugloop’ in het aantal goederen van de grote leveranciers terwijl het aantal gebruikers van de voedselbanken hoog is.