Rijkste Nederlanders goed voor tiende Nederlandse vermogen

7 november 2023
Artikel | | Nieuwsflits

Quote publiceerde onlangs zijn nieuwe lijst met vijfhonderd multimiljonairs. Met een gezamenlijk vermogen van € 241 mrd blijken de 500 uit het zakenblad goed voor een tiende van het totale Nederlandse vermogen. Worden de rijken steeds rijker? ‘In totaal is er zo’n € 12 mrd op de bestaande hoop beland’, schrijft hoofdredacteur Paul van Riessen in zijn editorial.
Het overgrote deel van de 500 rijken bestaat uit selfmade ondernemers bij wie het leeuwendeel van het geld vastzit in hun bedrijf. En ondernemen is risico nemen. Zo moesten Taco en Ties Carlier de Quote 500 verlaten nadat ze tegenslag moesten incasseren met hun elektrische-fietsenmerk Van Moof.
De top drie wordt gevormd door Charlene de Carvalho Heineken (Heineken, € 12,6 mrd), Ralph Sonnenberg (Hunter Douglas, Luxaflex, € 6,2 mrd) en Frits Goldschmeding (Randstad, € 5,8 mrd). De verschillen zijn aanzienlijk. De nummer 500 heeft honderd keer minder dan de nummer 1. Onderaan de lijst, op nummer 500, staat Bernard Lucas Emmanuel Prins van Oranje, Van Vollenhove (LEV19, Vastgoed, €125 mln).
Zeven op de tien multimiljonairs zagen hun vermogen stijgen, bij één op de tien daalde het vermogen. Op de slotpagina van het zakenblad schrijven Quote 500-leden wat ze in hun loopbaan hebben geleerd. Opportunisme viert hoogtij: ‘Snel reageren. Alles wat lang duurt gaat niet door’, aldus de nummer 22.