Prins Bernhard Cultuurfonds heet voortaan Cultuurfonds

7 november 2023
Artikel | | Nieuwsflits

Het Prins Bernhard Cultuurfonds gaat door onder de naam Cultuurfonds. Dit na ophef over het nazi-lidmaatschap van zijn naamgever. De in 2004 overleden prins Bernhard kwam vorige maand in het nieuws nadat het origineel van zijn lidmaatschapskaart van de NSDAP was gevonden. In 1996 werd al een kopie van de kaart gevonden. Het naziverleden van de prins staat in schril contrast met diens reputatie als verzetsheld in de Tweede Wereldoorlog.
‘Met respect en waardering voor het verleden gaat het Cultuurfonds vanaf heden verder met een naam die past bij wie we nu zijn en met de focus op onze inhoud’, aldus directeur Catheleijne Broers tegenover de pers. Eerder liet het Prins Bernhard Cultuurfonds weten: ‘We zijn verrast door deze bekendmaking en het bestaan van het document.’
Het Cultuurfonds gaf in 2022 ruim € 51 mln uit waarvan 90% aan het maatschappelijk doel (cultuur en natuur). De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs, uitgereikt door koningin Máxima, ging vorig jaar naar de Anne Frank Stichting.
Het fonds ontvangt donaties van particulieren en uit nalatenschappen, van stichtingen en bedrijven, en subsidies van overheden. Ook zijn er jaarlijkse bijdragen van loterijen. Daarnaast heeft het Cultuurfonds bestemmingsfondsen en een bestemmingsreserve. De totale inkomsten beliepen vorig jaar ruim € 63 mln. De reserves en fondsen waren in 2022 goed voor meer dan € 344 mln.