Negenhonderd jongeren in de bres voor mensen met dementie

15 februari 2024
Artikel | | Nieuwsflits

AMSTERDAM – Dit voorjaar starten honderden jongeren als maatje van mensen met dementie, zo meldt Alzheimer Nederland. Met het project Maatschappelijke Dienst Tijd (MDT) voor Dementie doen ze een bijzondere praktijkervaring op en leren ze hoe ze in hun toekomstige werk en privéleven dementievriendelijk kunnen handelen. De organisatie is in handen van Careibu – een community van jongeren die iets goeds willen doen voor een ander.  Alzheimer Nederland fungeert als kennispartner van het project.   
MDT voor Dementie richt zich op jongeren tussen 17 en 30 jaar die ‘een impactvolle bijdrage willen leveren aan de samenleving’ door iemand met dementie te helpen. De jongeren bezoeken hun ‘maatje’ één keer per week en gaan er dan samen op uit. Denk aan wandelen, een spelletje spelen, boodschappen doen, deelnemen aan groepsuitjes of samen een concert of museum bezoeken. Het doel is om op een positieve manier te leren omgaan met dementie en mensen met deze aandoening een fijne dag te bezorgen.
Er zijn 300.000 mensen met dementie in Nederland. Naar verwachting zal dit aantal vóór 2040 verdubbelen. Dit voorjaar start de eerste lichting van 180 matches. Jongeren kunnen zich tot 22 februari aanmelden. Zie: www.careibu.com