Naidoo: Civil Society mondiaal geen eenduidig begrip

28 juni 2007
Nieuws | | Filantropie

"Civil Society" is geen mondiaal eenduidig begrip. De invloed van de lokale civil society is overal weer anders, wat ook blijkt uit de nieuw ontwikkelde ‘Civicus-index', een nieuwe graadmeter voor de stand van zaken in een nationale civil society. In een interview van Sylvia Borren (directeur Oxfam Novib) met de Zuid-Afrikaan Kumi Naidoo (CEO Civicus) kwam dit duidelijk naar voren.


Naidoo bleek niet alleen een goed overzicht te kunnen geven van de verschillen in de vele nationale civil society's , hij slaagde er ook goed in om zijn authentieke gedrevenheid op de plenaire zaal over te brengen. Naidoo's strijd en idealen komen voort uit het verzet tegen de Apartheid. Het leverde mooie voorbeelden op voor het Nederlandse publiek: een vorm van ‘omgekeerde ontwikkelingshulp', zou je kunnen zeggen.

 


NGO: Next Government Official

In Zuid-Afrika ging volgens Naidoo de grap dat ‘NGO' stond voor Next Government Official. Dit tekent duidelijk het verschil tussen de westerse wereld en een land als Zuid- Afrika. Maar het tekent ook de verantwoordelijkheid van NGO's die ze impliciet met zich meedragen. Naidoo zette ‘zijn' civil society neer als counterbase government. Hij plaatste verschillende begrippen tegenover elkaar als charity versus solidarity of voluntarity versus activism. Charity die zich in de niet-westerse landen veel meer heeft voorgedaan als symptoombestrijder dan als structurele veranderaar. In veel landen ziet hij nog steeds dat er na de stap voorwaarts nog te vaak twee stappen achterwaarts volgen.

 


Civicus Index

Naidoo is als CEO van Civicus, World Alliance of Citizen Participation, gestart met de zogenaamde ‘Civicus-index'. Een thermometer voor de huidige status van de civil society's, waaruit uiteraard ook de onderlinge verschillen duidelijk worden. Zo blijkt volgens Naidoo dat, ondanks de hoge betrokkenheid (55%) van de Nederlanders bij de civil society, mede door onze verzuilingsachtergrond, de impact van diezelfde civil society bijzonder laag is. Naidoo heeft ons veel te denken meegegeven en het is meer dan de moeite waard om eens rustig naar deze index te gaan kijken.

 


Zie ook: www.civicus.org

 


civil society congres