In Gaza is de humanitaire crisis voor kinderen één nachtmerrie

7 januari 2024
Artikel | | Nieuwsflits

Duizenden kinderen in Israël en Palestina zijn gestorven en voor anderen is de humanitaire situatie kritiek, aldus VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF. De cijfers zijn onthutsend: 1,7 mln kinderen zijn ontheemd geraakt, ruim 60% van de scholen is dicht en 540.000 kinderen hadden al psychosociale hulp nodig vóór het conflict tussen Hamas en Israël. De trauma’s van de huidige gevechten zullen lang doorwerken.
Er zijn grote zorgen over het enorme gebrek aan schoon water. Als mensen vervuild water drinken en er geen goede sanitaire voorzieningen zijn, lopen ze het risico op ziektes zoals diarree, wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak voor kinderen onder 5 jaar. De kinderrechtenorganisatie ziet nu al een toename van ziektes zoals waterpokken, schurft en diarree. Kindersterfte door uitdroging is een groeiend gevaar.  
Watertanks van UNICEF verdelen drinkwater aan duizenden inwoners en ontheemden in Rafah, in het Zuiden van de Gazastrook – te midden van het escalerende geweld. De waterproductiecapaciteit bedraagt nog 5% van de gebruikelijke dagelijkse productie.  Zonder staakt-het-vuren en veilige onbelemmerde humanitaire doorgang kunnen kinderen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben om deze crisis te overleven.