Het 'geheim' van de familie Van der Vorm ontrafeld

11 september 2023
Artikel | | Nieuwsflits

De rijke zakenfamilie Van der Vorm deelt in Rotterdam veel geld uit van een verdwenen liefdadigheidsstichting. Deze komt voort uit ‘een geheime, onwettelijke deal met Financiën’. Dit meldt NRC Handelsblad. Dankzij de in Bermuda ‘verstopte zeggenschap’ over de aandelen van de verdwenen stichting weet de familie tot op de dag van vandaag de beursgenoteerde HAL, tegenwoordig een investeringsmaatschappij, te controleren.
Uit archiefstukken van het ministerie van Financiën blijkt dat toenmalig minister van Financiën Henk Hofstra (PvdA) in 1958 de familie te hulp schoot in een erfeniskwestie. De familie kreeg een miljoenenkorting op een belastingaanslag. Zo kon zij de controle over de Holland Amerika Lijn behouden. Met medewerking van de staat werd een inmiddels geliquideerde stichting opgericht met een gefingeerd doel: het scheepvaartbelang.
Het familiekapitaal is later ondergebracht in brievenbusfirma’s op Bermuda en de Britse Maagdeneilanden. Vanuit Bermuda stuurt de familie jaarlijks € 70 mln naar de Mare Foundation in Luxemburg. Deze foundation heeft in 2010 haar doelstelling verbreed: naast de zeevaart kan sindsdien ook geld naar de goede doelen in Rotterdam.
Het artikel is overigens niet door de familie geautoriseerd. President-commissaris Martijn van der Vorm van HAL reageerde in de afgelopen weken niet op verzoeken van NRC Handelsblad om openheid te geven.    

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/09/08/de-geheime-bron-van-de-miljoenen-die-de-familie-van-der-vorm-uitdeelt-a4173854