Evaluatie omstreden giftenaftrek inmiddels in volle vaart gekomen

22 januari 2024
Artikel | | Nieuwsflits

SEO Economisch Onderzoek evalueert in opdracht van het ministerie van Financiën de doeltreffendheid en doelmatigheid van de omstreden giftenaftrek. Met een enquête wil het wetenschappelijk onderzoeksinstituut inzicht krijgen in het belang van de giftenaftrek voor goede doelen, de perspectieven daarop en de mogelijke gevolgen van een alternatief systeem.
Bij dat laatste wordt gedacht aan een aanscherping van de ANBI-regels om het gevreesde ongewenste gedrag te voorkomen. In dat geval is de huidige maatregel voor de aftrek van periodieke giften niet langer noodzakelijk en worden nadelige gevolgen voor de sector weggenomen.   
Goede Doelen Nederland meld dat deze brancheorganisatie inmiddels een interview heeft gehad met de onderzoekers. ‘Vlak vóór de recente jaarwisseling hebben wij een grote groep leden benaderd met het verzoek om deel te nemen aan de SEO-enquête.’ De enquête bevat ook vragen naar het geefgedrag voor grootgevers.
Tijdens de behandeling van het Belastingplan 2024, vlak vóór de jaarwisseling 2023/2024, is in de Eerste Kamer een motie ingediend waarmee de demissionaire regering verzocht werd in samenspraak met de goede-doelensector te zoeken naar alternatieven voor de beperking van de periodieke giftenaftrek.