ESG-beweging ondervindt steeds meer tegengas, ook in Europa

7 februari 2024
Artikel | | Nieuwsflits

In Europa lopen momenteel diverse rechtszaken tegen bedrijven om snellere verduurzaming af te dwingen. In de Verenigde Staten gebeurt echter steeds vaker het tegenovergestelde: bedrijven en investeerders die actief werken aan duurzaamheid krijgen steeds vaker te maken met anti-ESG politici, investeerders en bedrijven.
Dat meldt Het Financieele Dagblad. In de VS wordt ESG steeds vaker aangehaald als een kenmerk van wat sommige politici woke-kapitalisme noemen. Er is momenteel een toenemend aantal rechtszaken en een maatschappelijke discussie over de rol van bedrijven, waarbij het anti-ESG kamp vindt dat onder meer grote vermogensbeheerders zoals Vanguard en Blackrock misleidende uitspraken doen over verwachte rendementen bij vergroening van hun beleggingsstrategieën.
In New Hampshire wordt zelfs gesproken over het strafbaar stellen van het meewegen van ESG bij investeringsbeslissingen. Republikeinse leiders, waaronder gouverneur Ron DeSantis van Florida, zeggen het pure kapitalisme te verdedigen, waarbij bedrijven zich enkel zouden moeten richten op winstmaximalisatie.
Het lijkt volgens het FD dat dit sentiment overwaait naar Europa. Er zijn volgens de krant meerdere partijen die zich mengen in rechtszaken die om duurzaamheid draaien. Ook is de verwachting dat een eventueel nieuw kabinet met de PVV kritisch zal zijn op duurzaamheidsinitiatieven.