Duurzaamheid vergt meer tempo, Milieudefensie ligt op ramkoers en pakt ING aan

21 januari 2024
Artikel | | Nieuwsflits

De Nederlandse economie blijft achter op het vlak van duurzaamheid. Dat meldt de UvA op basis van een nieuw rapport van het onlangs afgesloten Word Economic Forum. De universiteit hielp mee met het onderzoek. Nederland scoort lager dan andere economieën door grote overheidssteun aan de fossiele sector, de forse uitstoot van broeikasgassen en de achteruitgang van biodiversiteit. Nederland is goed voor de 36ste duurzaamheidsscore van de 107 landen die zijn geanalyseerd.
Intussen ligt Milieudefensie op ramkoers. Deze organisatie eist deze keer van ING dat het de totale uitstoot halveert en de samenwerking stopt met vervuilende bedrijven. In juridische termen wordt de eis een vordering genoemd. Milieudefensie is voornemens samen met duizenden mensen de grootbank voor de rechter te brengen. De organisatie stelt ING aansprakelijk voor het mede veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering.
ING stelt in een reactie ervan overtuigd te zijn dat de bank impactvolle maatregelen neemt om klimaatverandering tegen te gaan en dat duurzaamheid onderdeel is van de strategie van de bank. ‘Desgewenst zullen we uiteraard reageren in de rechtszaal.’ ING zegt regelmatig in gesprek te zijn met belanghebbenden waaronder Milieudefensie.