Constitutie voor de Commons gelanceerd Overheid en markt krijgen bevlogen versterking

Jeroen den Uyl. 
Jeroen den Uyl. 
20 maart 2024
Blog | | (Social) Impact

Dat was een mooi feest! Op 20 maart jongstleden lanceerde ik met bijna 50 anderen de stichting Constitutie voor de Commons. Een feest op een passende plek: het door de VSBfonds ondersteunde Huis voor Actief Burgerschap in de Utrechtse bieb.



De stichting is een soort levenswerk van mij. Iets waar ik de afgelopen 30 jaar aan werkte en ook van droomde. Maar in die jaren kon ik die droom in mijn werk geen goede plek geven. Ik was eerst ambtenaar en later consultant, dan heb je een andere rol en is het soms lastig een grote droom echt voluit neer te zetten.

Ik durfde het misschien ook niet, daar wil ik eerlijk over zijn. Het doel is immers hoog en groots. Dat kan ook beangstigend zijn. De stichting heeft namelijk de ambitie om mijn droom te realiseren. Een hoog doel dus: de stichting stimuleert Commons, ofwel Gemeenschappen, en maakt daardoor Nederland sterker. De overheid en de markt krijgen versterking van de Commons. De Commons zullen een gelijkwaardige positie innemen.

Weerbare burgers

Dat is een grote opgave, want Commons worden niet goed gezien; de overheid en de markt laten de Commons vaak liggen. En dat is jammer, want we hebben weerbare burgers nodig en een weerbare samenleving, zeker in een tijdperk van verandering. Om dat te bereiken staan er vele werkzaamheden op de rol.

De stichting maakt in de Constitutie voor de Commons toepasbare instrumenten, voert zonodig proefprocessen, vertelt en verbeeldt het Commons-verhaal beter, maakt betere wetsvoorstellen et cetera. Zodat de Commons over de volle linie floreren kunnen. De stichting krijgt waarschijnlijk een ANBI-status zodat met meer gemak de noodzakelijke middelen geworven kunnen worden.

Coming out

De lancering voelt als een coming out van mijzelf, dat ik er helemaal voor ga, naakt en kwetsbaar voor cynici. Dat maakt het extra spannend. Maar gelukkig ontvang ik veel steun en willen mensen helpen. Tijdens de lancering sprak een keur aan mensen die deze weg willen lopen. Ieder met een eigen invalshoek gaan we toch samen op weg.

Zo vertelde Derk Loorbach, de man van DRIFT, over de noodzaak van Commons voor de vastzittende transities. Thijs Lijster, de cultuurfilosoof, had het over de 'helende kracht' van Commons, als bron voor betekenisgeving. Anne Hilderink, kunstenares en Commonsbouwer, vertelde over de noodzaak om cultuur een plaats te geven in en om de Commons. Floor Ziegler, Stadmaker, vertelde over de kracht van luisteren zodat we bruggen slaan tussen mensen, groepen en organisaties.

Grondrecht

Jurgen van der Heijden riep op om een grondrecht voor de Commons te maken. En Steven de Waal, voorzitter van de Raad van Toezicht van de stichting, benadrukte het belang van sterk publiek leiderschap voor de Commons. Het dreigt druk te worden. Veel organisaties willen samenwerken. Verschillende projecten zijn al gestart of staan op de rol. Vele handen maken licht werk. Doe je mee?

Jeroen den Uyl is bestuurder van de stichting Constitutie voor de Commons en initiatief- nemer initiatiefnemer van twee maatschappelijke ondernemingen: het Centrum voor 
Maatschappij en Leiderschap en Schatmakers, dat projecten initieert die maatschappelijke doorbraken bereiken.


https://constitutievoordecommons.nl/