Accountants komen met gepeperde facturen Opwaartse druk toegeschreven aan diverse factoren

Minder mensen, meer werk. 
Minder mensen, meer werk. 
17 augustus 2023
Artikel | | Arbeidsmarkt

De sector Filantropie moet rekening houden met hogere accountantskosten. In 2022 stegen de tarieven van accountants met gemiddeld 4,7%. Vooral de financiële audit werd met een stijging van 5,6% fors duurder. Naar verwachting zullen de tarieven ook dit jaar met gemiddeld 4% stijgen. Dit blijkt uit de sectorupdate ‘Vooruitzichten accountantskantoren’ van ING Research. De sector tobt met extra werk terwijl de instroom van nieuwe accountants stagneert.



De tariefstijging in 2023 komt doordat loonsverhogingen doorgaans met enige vertraging worden doorgevoerd en door een aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. Volgens de grootbank worden de hogere tarieven echter niet alleen veroorzaakt door stijgende personeelskosten als gevolg van de krappe arbeidsmarkt. Ook strengere wet- en regelgeving dragen bij aan tariefstijgingen.

Investeren in digitalisering

Er is een tekort aan accountants. De personeelsschaarste zorgt bij ruim de helft van de accountantskantoren voor een rem op de groei, zoals blijkt uit de jongste CBS-conjunctuurenquête. Kantoren worden selectiever in het aannemen van nieuwe klanten. Ook wordt afscheid genomen van minder renderende relaties. In een structureel krappe arbeidsmarkt zal met minder mensen meer werk moeten worden verricht. Dit vraagt om investeringen in digitalisering.

Meer werk door CSRD

Aan extra werk geen gebrek. Dit vloeit deels voort uit de coronapandemie. Denk aan de controle van de verschillende NOW-regelingen. Daarnaast stuwt hoge inflatie de omzet waardoor meer bedrijven controleplichtig zijn. Ten slotte zorgt de nieuwe duurzaamheidsrichtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive voor meer werk in de sector. Daarbij is de vraag of ook andere experts dan accountants duurzaamheidsinformatie mogen toetsen.

Overnamegolf

ING voorziet dat personeelstekorten, verdere digitalisering en de invoering van nieuwe regelgeving zullen leiden tot schaalvergroting. Dit om de benodigde investeringen rendabel te maken. Sinds 2021 is er een consolidatieslag gaande, vooral onder middelgrote en kleinere kantoren. In 2021 en 2022 waren er bijna een kwart meer fusies en overnames van accountantskantoren dan vóór de coronapandemie in 2019. De markt is nog zeer versnipperd.

Noodklok

Scholenorganisatie VOS/ABB luidt de noodklok over een tekort aan accountants die scholen kunnen controleren. Door capaciteitsproblemen zeggen diverse accountantskantoren contracten met bestaande cliënten op of nemen geen nieuwe klanten meer aan. Bij een zoektocht naar een nieuwe accountant krijgen schoolbesturen vaak nul op rekest. Mogelijk komt de accountantscontrole van 2023 bij scholen onder druk te staan.