1 op 5 Nederlanders vindt dat systeem omvergeworpen kan

29 december 2023
Artikel | | Nieuwsflits

Bijna één op de drie Nederlanders vindt dat er hardere actie nodig is tegen de overheid als deze keer op keer niet luistert. Achttien procent meent dat de overheid zo slecht functioneert dat het hele systeem het beste omver geworpen kan worden. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Er is meer steun voor harde acties tegen de overheid bij mensen die weinig vertrouwen hebben in de politiek en vinden dat de overheid hen negeert. Dat mensen harde acties steunen betekent overigens niet dat ze ook zelf in actie komen. Verreweg de meeste Nederlanders steunen het recht om te demonstreren, maar keuren geweld of ordeverstoringen bij demonstraties en protest af.
Twee derde van de Nederlanders (65%) steunt het vreedzaam hinderen van de regering door protesten en demonstraties. Dit aandeel is in de laatste jaren stabiel gebleven. Gewelddadige acties, waarbij vuurwerk wordt gegooid of auto’s worden vernield, worden door bijna iedereen afgekeurd.
Er is volgens het SCP nader onderzoek nodig naar wat mensen concreet verstaan onder hard aanpakken en het omverwerpen van het (overheids)systeem.