Zorgen over toenemend geweld in Israël en bezette gebieden

9 oktober 2023
Artikel | | Nieuwsflits

‘Bescherm burgers en hulpverleners in Israël en de bezette gebieden.’ Dat stelt Jan Thijmen Ninck Blok, expert Humanitair Oorlogsrecht bij het Nederlandse Rode Kruis. De hulporganisatie helpt in Israël en de bezette gebieden met medisch materiaal. Er zijn al duizenden extra zakken bloed gedoneerd. Die zijn hard nodig zijn om gewonde mensen te helpen. Het Rode Kruis heeft medische goederen (stretchers, bedden en lijkzakken) gebracht naar een ziekenhuis in Gaza. De hulporganisatie staat klaar om meer humanitaire hulp te verlenen in Israël en de bezette gebieden.
Mensen die niet deelnemen aan de strijd, verdienen bescherming. Ambulances en hulpverleners moeten in staat zijn om gewonde mensen te helpen. Medisch personeel moet zonder angst hun werk kunnen doen, aldus de expert van het Rode Kruis. Geweld tegen iedere hulpverlener is onacceptabel. Geweld tegen burgers kan niet worden gerechtvaardigd en is verboden onder het humanitair oorlogsrecht. Strijdende partijen moeten alles op alles zetten om te voorkomen dat meer burgers slachtoffer worden.
Tot slot: er wordt steeds meer desinformatie en misinformatie over het conflict verspreid op sociale media. Video’s van rakketten die gebouwen raken, maar uit 2021 komen. Een video waar wordt gesteld dat er een kernwapen is ingezet, terwijl het gaat om een video van een proef uit de jaren ‘50. Er worden zelfs video’s uit computerspellen gedeeld.