Weer affaire rond spiekende accountants, nu bij Deloitte

17 oktober 2023
Artikel | | Nieuwsflits

Na KPMG komt ook accountantskantoor Deloitte naar buiten met examenfraude, zo meldt de NOS. Rob Bergmans, lid van de raad van bestuur en partner, heeft om die reden zijn functie opgegeven. Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) zegt ‘geschokt en teleurgesteld’ te zijn over een nieuw geval van spiekende accountants, een beroepsgroep die het moet hebben van integriteit. Filantropische organisaties hebben veel met accountants te maken.
Bij de examenfraude krijgen accountants en hun medewerkers antwoorden toegespeeld op examenvragen. Daarbij is sprake van verplichte toetsen voor de beroepsgroep. De AFM vroeg in 2022 aan alle grote accountantskantoren om onderzoek te doen naar interne examenfraude. De toezichthouder controleert of dit onderzoek wel grondig genoeg wordt gedaan.
Onduidelijk blijft door wie, op welke manier en wanneer er fraude is gepleegd bij Deloitte. De teruggetreden Bergmans – chief people & quality officer – zegt in een persbericht dat hij is teruggetreden omdat dit in het belang is van de organisatie in het licht van ‘de meest recente inzichten van het onderzoek en de feiten die daaruit zijn gebleken’.
Het onderzoek richt zich volgens de website www.accountant.nl op alle ‘leerbewegingen’ over de afgelopen vijf jaar (2018-2023) in de hele organisatie. Het betreft circa 500.000 leeractiviteiten van ongeveer 8.000 medewerkers in alle positie in Nederland, evenals 6.000 oud-medewerkers.