Vijf redenen om te investeren in goed toezicht Platform wil toezicht goede doelen professionaliseren

Professionaliseren en van elkaar leren. 
Professionaliseren en van elkaar leren. 
11 september 2023
Artikel | | Governance

Aan goed toezicht op bedrijven en instellingen wordt steeds meer waarde gehecht. Raden van Commissarissen en Raden van Toezicht zien steeds meer uitdagingen op zich afkomen. ITGD is een platform en netwerk voor intern toezichthouders van goede-doelenorganisaties. Op verzoek van het filantropie platform DDB formuleert voorzitter Franck Erkens vijf redenen voor goede doelen om aan te sluiten.



Volgens Erkens neemt de filantropische sector steeds meer verantwoordelijkheid, samen met burgers, bedrijven en andere betrokkenen. Goede doelen zijn zich sterk bewust van die verantwoordelijkheid. En ook van het belang om deskundig, onafhankelijk, kostenbewust en transparant te handelen. Erkens: ‘Ze streven naar concrete, impactvolle resultaten waarover ze op elk moment en aan iedereen verantwoording kunnen afleggen.’

Goed bestuur

Dit maakt volgens hem dat goede doelen een extra verantwoordelijkheid hebben om van goed bestuur blijk te geven. ‘Het vraagt van interne toezichthouders dat zij dit goede bestuur op professionele wijze waarborgen’, aldus Erkens. Hij benadrukt dat toezichthouders een meerledige rol vervullen. Ze houden prudent toezicht op het reilen en zeilen van de organisatie, zijn werkgever van de bestuurder, adviseur én stellen hun netwerk ter beschikking.

Zelfregulering

De goede-doelensector nam vier jaar terug de regie in eigen hand door interne toezichthouders en goede-doelenorganisaties te verenigen in de stichting Intern Toezicht Goede Doelen. Door de recente snelheid van veranderingen – denk aan geefgedrag, digitalisering, regelgeving, diversiteit, duurzaamheid  – is de behoefte aan wakker, waakzaam en wijs toezicht belangrijker dan ooit. Vijf argumenten voor goede doelen om aan te sluiten bij ITGD:   

1 Permanente professionalisering
ITGD is het centrum van en voor interne toezichthouders in de goede-doelensector. De stichting zet zich in voor permanente professionalisering van het toezicht op goede doelen door kennisuitwisseling, lobby en netwerken. Zij bevordert de kwaliteit van het toezicht met richtlijnen, aanbevelingen, casussen en discussies hierover.
 
2 Normen en best practices
ITGD ontwikkelt normen en  best practices voor het intern toezicht binnen goede doelen. Door zich aan te sluiten kunnen organisaties gebruikmaken van effectieve handreikingen om hun eigen toezicht stelselmatig verbeteren.
 
3 Betrokkenheid bij goed bestuur
ITGD-aangeslotenen tonen hun betrokkenheid bij goed bestuur en kwalitatief hoogwaardig toezicht binnen de goede-doelensector. Dit draagt bij aan het opbouwen en behouden van een goede reputatie.

4 Opleiding en ontwikkeling
ITGD organiseert bijeenkomsten, masterclasses en seminars over onderwerpen inzake intern toezicht en goed bestuur. Door deel te nemen kunnen organisaties hun toezichthouders opleiden en hun kennis up-to-date houden.

5 Toegang tot kennis en netwerk
ITGD biedt – resumerend – een netwerk waarin organisaties kennis en ervaring kunnen delen met andere toezichthouders en professionals in de sector. Het ITGD-netwerk is een valide bron van nieuwe perspectieven en ideeën die toezichthouders verder helpen. Dit vergroot de mogelijkheid om inzichten op te doen en waardevolle contacten te leggen.

Meer informatie: www.itgd.nl