Terugblik op Civil Power Congres

Achtergrond | | Civil Power | 14 december 2023
Locatie: De Duif in Amsterdam. 
Locatie: De Duif in Amsterdam. 

'Een geweldig congres en dito organisatie’, ‘wat een afwisselend en inspirerend programma!’. Het zijn enkele van de reacties na afloop van Civil Power 2023 in Amsterdam. Het programma stelde voor een volle zaal een urgent thema centraal: de eindeloze aanvragencarrousel die gaande is in de filantropische sector. De sector is verslaafd aan kortlopende projecten,


175 deelnemers spraken over Duurzame Financiering: van Project naar Partnerschap




Het congres sneed voor een volle zaal een urgent thema aan: de eindeloze aanvragen-carrousel die gaande is in de filantropische sector. De sector is verslaafd aan kortlopende projecten. Maar daarmee worden de systemische problemen die nu spelen, zoals de klimaatproblematiek en het armoedevraagstuk, niet opgelost. Projectgebonden werken lijkt primair een beleidslijn van de vermogensfondsen. Immers, om impact – resultaten – te kunnen meten, moet ondersteuning een begin en een eind hebben.



Dagvoorzitter en organisator Renée Steenbergen wierp de vraag op of soms de missie van fondsen niet te veel centraal staat, in plaats van die van de noden in de samenleving.

Er volgde een constructieve gedachtewisseling met en door de sprekers, directeuren van twee fondsen en twee ngo’s. Over trust-based philanthropy - een noodzakelijke maar niet makkelijk te implementeren beeidswijziging van o.a. Kansfonds. Bundeling van loketten maakt de sector efficiënter en doeltreffender, maar ‘samenwerken zit niet in het DNA van fondsen’, aldus de directeur van Augeo Foundation. En start-ups blijken makkelijker steun te krijgen dan in de periode van verduurzaming daarna, aldus sociale onderneming Elance. De jonge jazz musici van het Fresco Quartet, prijwinnaars van het Christina Concours, luisterden het congres meerdere keren op met hun improvisaties. 
 
Fresco Quartet
Maar de directeur van het Christin Concours moet laveren tussen de eisen van 85 verschillende financiers. Nog tijdens het congres meldden zich collega’s uit het veld die aanboden mee te denken over meerjarige constructies die dit initiatief een langere adem geven.

Dat is precies waar Civil Power voor is bedoeld: fondsen en goede doelen met elkaar in gesprek brengen, partnerschappen smeden, de sector weerbaarder en slagvaardiger helpen maken. Om die reden onderzoekt de organisator Amsterdam University Press of er belangstelling is voor een bundel artikelen over duurzame financiering. Zodat het onderwerp verder wordt uitgediept en alternatieve financieringsvormen verkend en met elkaar gedeeld kunnen worden.

Foto’s: Dirk Kome
 

Enkele reacties van aanwezigen:


Directeur Elance Academy, spreker tijdens Civil Power, meldt in hun nieuwsbrief: Het was een geweldige middag, waarbij ik met vreugde mijn inzichten deelde en waardevolle gesprekken voerde met gepassioneerde professionals. Het was een eer om te zien hoe vooruitstrevende vermogensfondsen hun strategieën hebben omgezet in langdurige samenwerkingsverbanden, en hoe goede doelen hebben geïllustreerd dat consistente steun echt het verschil kan maken.



Een accountmanager van Oxfam Novib liet de volgende dag weten:

Jullie hebben echt fantastisch werk geleverd met de organisatie. Het programma zat goed in elkaar en was erg afwisselend. Ik vond het een zeer geslaagde dag.
Ik kijk uit naar toekomstige evenementen!


Hoogleraar Maatschappelijke betekenis van goede doelenloterijen Pamala Wiepking schrijft:
Hartelijk dank voor een geweldig congres en organisatie. Het was een plezier er deel van te mogen uitmaken.

Deze sfeerimpressie van het Civil Power Congres 2023 is samengesteld door Renée Steenbergen, programmamanager en dagvoorzitter van Civil Power.



Bekijk hier de inleidende, korte speech over het thema Duurzame Financiering: