SCP: vitale ouderen kunnen druk op samenleving mitigeren

13 maart 2024
Artikel | | Nieuwsflits

DEN HAAG – Een investering in vitale ouderen vergroot niet alleen hun welbevinden, maar helpt hen ook om bij te dragen aan de samenleving. Gunstige bijkomstigheid: het zorgt ervoor dat deze groep minder snel ondersteuning nodig heeft. Dit meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Het rapport ‘Investeren in vitale ouderen’ geeft inzichten en handvatten om de kwaliteit van leven van vitale ouderen te verbeteren en het vermogen van hen om hun steentje bij te dragen te vergroten. Nederland vergrijst immers in rap tempo en dat legt een grote druk op de samenleving. Het nieuwe kabinet dient met dit gegeven aan de slag te gaan.
Eenvoudig is dit niet. Dit vraagt niet alleen oplossingen op het vlak van welzijn en zorg, maar ook op het gebied van werk, wonen en samenleven. De Staatcommissie Demografische Ontwikkeling 2050 benadrukt dat ‘het maatschappelijk belang van langer gezond leven onweersproken is’. Dat is volgens de commissie een groot goed en dient gerekend te worden tot de ‘brede welvaartswinst’. Het SCP-rapport toont hoe het maatschappelijk potentieel van mensen die – nu en in de toekomst – de AOW-leeftijd bereiken vergroot kan worden.  

Kosteloos de DDB-Nieuwbrief ontvangen?
https://www.dedikkeblauwe.nl/news/abonnement-journaal