Reactie Commissie Normstelling

15 februari 2023
Brieven | | Goede doelen

Hierbij een korte reactie op de bijdrage van Jordan van Bergen over de voorgestelde normen voor donatieplatforms (d.d. 9 februari 2023). De consultatieronde die wij altijd organiseren wanneer er nieuwe normen worden geïntroduceerd is nog niet afgerond. Op dit moment buigen wij ons over de reacties die wij hebben gekregen, met de vraag of de reacties aanleiding geven tot het aanbrengen van wijzigingen in de voorgestelde normenset. Op deze plaats wil ik al mijn waardering uitspreken over de waardevolle inbreng van de respondenten.
 
De Commissie Normstelling heeft een plaats binnen de Erkenningsregeling Goede Doelen, waarin ook toezichthouder CBF-Toezicht op goed doen en de brancheorganisatie Goede Doelen Nederland participeren.
 
Goeddoen (filantropie) is volop in ontwikkeling. Nieuwe manieren van goeddoen ontstaan. Binnen de Erkenningsregeling wordt nagedacht wat dit betekent voor het ontwikkelen van normen die wellicht ook op andere organisaties binnen de sfeer van filantropie toepasbaar zijn. Donatieplatforms zonder winstoogmerk zijn in 2022 als ‘pilot’ voor die mogelijke doelgroepen aangemerkt. Het ligt in de bedoeling in 2023 aandacht te besteden aan de verdere ontwikkelingen binnen de filantropie waaronder andere vormen van donatieplatforms.
 
Hans Gortemaker
 
(Voorzitter Commissie Normstelling)
 
Lees verder >