Geefgedrag en betrokkenheid anders in 2022 Inschrijven voor Dag van de Filantropie nu mogelijk

Logo van het tweejaarlijkse onderzoek. 
Logo van het tweejaarlijkse onderzoek. 
18 april 2024

Woensdag 19 juni 2024 wordt de nieuwe editie van Geven in Nederland gepresenteerd. Benieuwd naar de trends in geefgedrag en maatschappelijke betrokkenheid van huishoudens, fondsen, bedrijven en loterijen in de afgelopen jaren? Dieper ingaan op deze onderwerpen met experts? Schrijf u dan in voor de Dag van de Filantropie!



20240416093236_PeVa-Vu-Geven-in-Nederland-Dag-vd-Filantropie-16-juni-2022-1077---740-pixels.jpg
Prof. René Bekkers aan het woord (Foto: VU / Centrum voor Filantropisch Studies).

Het jaar 2022 was wederom een turbulent jaar met crises in binnen- en buitenland. 2022 wordt gekenmerkt door het einde van de COVID-19 pandemie, maar ook door het begin van de oorlog in Oekraïne, het begin van de energie- en stikstofcrisis, hoge inflatie en financiële onzekerheid. Hoe hebben deze turbulente gebeurtenissen in 2022 het geefgedrag en het vrijwilligerswerk van huishoudens, fondsen, bedrijven en loterijen beïnvloed?

Op woensdag 19 juni 2024 organiseert het Centrum voor Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam de Dag van de Filantropie. De Dag van de Filantropie is een themadag voor de Nederlandse filantropie en staat in het teken van de publicatie van Geven in Nederland 2024. Op de Dag van de Filantropie worden de nieuwste onderzoeksresultaten gepubliceerd en gaan wetenschap en praktijk dieper in op de trends die zich aftekenen in 2022 in het geefgedrag en vrijwilligerswerk van Nederlandse huishoudens, fondsen, bedrijven en loterijen.

Gevers én ontvanger in beeld

In deze veertiende editie van Geven in Nederland worden de bijdragen van huishoudens, individuen, fondsen, bedrijven en loterijen aan maatschappelijke terreinen in kaart gebracht. Nieuw in deze editie is dat ook de ontvangende kant in beeld wordt gebracht. Welke soorten organisaties dragen bij aan de verscheidene maatschappelijke terreinen? Hoeveel zijn er van elke soort? Hoeveel geld gaat erin om, en hoeveel vrijwilligers zijn actief op welke terreinen?

Naast nieuwe inzichten over de ontvangende kant van filantropie, is er in deze veertiende editie ook een special over de maatschappelijke inzet van werknemers via de werkgever. Op basis van verschillende informatiebronnen beschrijft de special de maatschappelijke inzet van werknemers via werknemersvrijwilligerswerk en pro-bonowerk. Hoeveel bedrijven ondersteunen of organiseren maatschappelijke inzet van werknemers? Welke maatschappelijke terreinen en doelgroepen ondersteunen zij? Op welke manier ondersteunen of faciliteren zij hun werknemers? Hoeveel werknemers nemen deel en hoe kunnen bedrijven werknemers activeren tot deelname?

Onmisbare inzichten voor de praktijk

Geven in Nederland 2024 brengt onmisbare inzichten voor de praktijk. Welke maatschappelijke terreinen ontvangen hoeveel steun en op welke manieren? Welke bronnen zijn het meest vrijgevig aan welke maatschappelijke terreinen? Hoe zijn de hoogte en de wijze van de bijdragen in de afgelopen jaren veranderd? Naast het antwoord op deze vragen, beantwoordt de komende editie ook vragen over de toekomst. Op basis van gegevens uit Geven in Nederland, zijn er voorspellingen gemaakt over de ontwikkelingen in giften door huishoudens en uit nalatenschappen. Hoe zullen giften en nalatenschappen aan goededoelenorganisaties zich de komende jaren ontwikkelen?

In gesprek met experts

De Dag van de Filantropie biedt niet alleen de mogelijkheid om als eerste inzicht te krijgen in de nieuwste resultaten uit Geven in Nederland, maar is ook een uitgelezen kans om dieper in te gaan op de materie. In verschillende expertsessies lichten we bevindingen uit het onderzoek uit, gericht op verschillende doelgroepen binnen de filantropische sector. Van (rijks)ambtenaren tot vrijwilligersorganisaties tot fondsenwervende organisaties en van burgeriniatieven tot het bedrijfsleven: voor elk is er wat wils!

Inschrijving voor de Dag van de Filantropie 2024

De Dag van de Filantropie 2024 vindt plaats bij ING kantoor Cedar te Amsterdam op woensdag 19 juni 2024 tussen 13.30 en 18.30 uur. Klik hier voor meer uitgebreide informatie over het evenement. U kunt zich hier direct inschrijven.
Vanwege een beperkte zaalcapaciteit zijn de inschrijvingen beperkt (vol = vol).  Omdat er een maximaal aantal plaatsen beschikbaar is voor het evenement, wordt het gewaardeerd wanneer het aantal inschrijvingen per organisatie beperkt wordt (max. 2 personen). Hiermee zijn zoveel mogelijk organisaties in de gelegenheid om het evenement bij te wonen.

 

Geven in Nederland 2024

Nederland kent een breed scala aan maatschappelijke vrijgevigheid – van eenmalige kleine giften tot grote schenkingen, nalatenschappen, eigen stichtingen en vrijwilligerswerk. Deze maatschappelijke vrijgevigheid ondersteunt een rijke schakering aan maatschappelijke initiatieven.

Sinds 1993 doet de Vrije Universiteit Amsterdam wetenschappelijk onderzoek naar filantropie. In 1995 startte het onderzoek Geven in Nederland, dat sindsdien elke twee jaar verschijnt. In deze veertiende editie van Geven in Nederland brengen we de bijdragen van huishoudens, individuen, fondsen, bedrijven en loterijen aan maatschappelijke terreinen in kaart. Nederlanders houden het overigens niet bij het geven van geld of goederen, maar zij verrichten ook vrijwilligerswerk op veel maatschappelijke terreinen.

Geven in Nederland geeft o.a. antwoord op de volgende vragen: Uit welke bronnen zijn vrijwillige bijdragen aan maatschappelijke terreinen afkomstig? Wat is de waarde van de bijdragen van Nederlandse huishoudens, individuen, fondsen, bedrijven en loterijen? Welke maatschappelijke terreinen ontvangen hoeveel steun en op welke manieren? Hoe zijn de hoogte en de wijze van de bijdragen in de afgelopen jaren veranderd? Wie geeft er aan welke maatschappelijke terreinen?

Geven in Nederland draagt bij aan de zichtbaarheid van maatschappelijk initiatief in Nederland en is onmisbaar voor:
  • iedereen die wetenschappelijk, beroepsmatig of persoonlijk interesse heeft voor filantropie en maatschappelijke betrokkenheid;
  • iedereen die werkzaam is voor maatschappelijke initiatieven;
  • vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties;
  • bestuurders, staf en directies van organisaties en instellingen op alle maatschappelijke terreinen die zich op fondsenwerving richten;
  • beleidsmakers en -adviseurs bij de (lokale) overheid;
  • bedrijven die maatschappelijke initiatieven ondersteunen.

Op 19 juni 2024 op de Dag van de Filantropie, komt de 14e editie uit over het geefgedrag in 2022.