Noodlijdend Louis Couperus Museum zoekt een mecenas

3 januari 2024
Artikel | | Nieuwsflits

Teleurstelling alom. Op 31 december ging het licht uit in het Louis Couperus Museum in de Haagse Archipelbuurt. Het museum gaat virtueel verder. Dit biedt de gelegenheid om in rust te bezien of een doorstart mogelijk is. Lukt dit niet dan houdt het museum in de Javastraat op te bestaan.
De tijding kwam aan het eind van het jaar waarin het honderd jaar geleden was dat schrijver Louis Couperus overleed. De vermaarde Hagenaar, bekend van zijn Indische roman De stille kracht en vele andere werken geldt als een van Nederlands grote romanciers. 
Oprichter Caroline de Westenholz, kunsthistorica en publiciste, stichtte het particuliere museum in 1995 en bekostigde het grotendeels uit eigen middelen. Volgens de NOS stak ze uit eigen zak jaarlijks circa € 30.000 in gebouw en collectie.
Doelstelling: een grotere verspreiding van kennis van en inzicht in het werk van Couperus. In eind vorige eeuw verscheen het werk van Couperus in een wetenschappelijke editie in vijftig delen. Aan de schrijver werden vele boeken en artikelen gewijd. Bekend is de Couperus-biografie van Frédéric Bastet uit 1987.