Impuls voor debat over filantropie en impact Hogeschool Windesheim organiseert openbaar college

Sector Filantropie moet zichtbaarder worden en  stappen zetten.
Sector Filantropie moet zichtbaarder worden en  stappen zetten.
20 maart 2023
Sneak preview | | Wetenschap & Onderzoek

Met 1 miljoen Nederlanders onder de armoedegrens en 600.000 landgenoten met problematische schulden lijkt het filantropisch initiatief noodzakelijker dan ooit. Hogeschool Windesheim pakt de handshoen op met het publiek toegankelijke college ‘Goede doelen, gaan we nu écht het verschil maken?’ Datum en plaats: dinsdagavond 28 maart in Zwolle.



De filantropische sector kent vele gewoonten, aldus het begeleidend persbericht. ‘Het veelkleurige gezelschap – fondsen en goede doelen (wervend en/of ondersteunend), private gevers en donateurs, sponsoren en vrijwilligers – wil graag het verschil maken voor mens en samenleving. Organisator is opleiding Fundraising, Grantmaking & Sponsoring (FG&S) van de Hogeschool Windesheim.

Het college wordt verzorgd door Rien van Gendt, trusted advisor van family offices, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Van Gendt is daarnaast actief als bestuurslid van foundations en organisaties waaronder IMC Weekendschool in Amsterdam en Rockefeller Philanthropy Advisors in New York. Hij is de trotse bezitter van de European Philanthropy Compass Prize en – als eerste niet-Amerikaan – van de Distinguished Grantmaker Award.

Maatschappelijke kracht

Van Gendt zal op 28 maart ingaan op zijn afgelopen najaar verschenen boek Filantropie terug naar de tekentafel. Een toekomstagenda voor fondsen. ‘Flantropie wordt in toenemende mate gedwongen haar toegevoegde waarde voor de samenleving duidelijk te maken nu zij steeds meer in beeld (en ook onder vuur) komt als maatschappelijke kracht die bijdraagt aan de oplossing van kleine én grote problemen.’

Volgens docent Bert Sleijster is een kenmerk van een sector die volwassen wordt het bestaan van eigen opleidingsinstituten en kanalen. Daarmee krijgt ‘de inhoud van een theoretisch standaardniveau en een verantwoorde toepassing daarvan in inzetbare vaardigheden in de sector een boost. Zij wordt tevens geborgd’. HBO- en WO-geschoolde krachten maken volgens hem het verschil en dragen bij aan groei naar (verdere) volwassenheid van een sector.

Vernieuwende ideeën

Sleijster: ‘Windesheim FG&S wil deze avond een podium bieden aan vernieuwende ideeën in een omgeving die daar niet altijd op uit is. Van Gendt draagt zijn ideeën subtiel en goed onderbouwd uit, wat wij graag ondersteunen. Onze rol als Hogeschool is bescheiden. Impact die we deze avond nastreven is gericht op de sector en te zetten stappen. En daarnaast op onze alumni en onze onderwijsrol: dienstbaar zijn en bijdragen aan de filantropische sector.’

Hogeschool Windesheim manifesteert zich als een opleidingsinstituut ‘waar iedereen zich gewaardeerd én thuis mag voelen’. Gelijke kansen staan in Zwolle en Almere centraal. De Hogeschool vindt dat haar kracht ligt in de samenleving. ‘We dragen bij aan relevant onderzoek gericht op een inclusieve, duurzame samenleving. Een we helpen nieuwe professionals op weg in hun loopbaan. Zo bouwen we samen aan de toekomst’, aldus de website.

'Usual suspects'

Rien van Gendt is op dinsdagavond 28 maart in Zwolle niet de enige usual suspect uit de sector filantropie. Theo Schuyt, hoogleraar Filantropische Studies en directeur van de VU School of Governance, zal een aantal Windesheim-alumni hun diploma/certificaat FG&S of Sociaal Ondernemen uitreiken. Schuyt, ooit initiator van deze opleiding in Zwolle, publiceerde in 2021 Filantropie. Hoe maatschappelijke betrokkenheid ons helpt te overleven

Windesheim is genoemd naar het gelijknamige middeleeuwse klooster, destijds gelegen even buiten Zwolle. De gemeenschap van Windesheim was toonaangevend in de Moderne Devotie, een beweging gevormd naar de ideeën van Geert Grote, een theoloog met humanistische ideeën. Wezenlijk voor de Moderne Devotie is dat iemands spirituele leven niet wordt gedirigeerd door een gelofte van gehoorzaamheid, maar door individueel engagement.  

Onzichtbaar 

Engagement past ook de filantropie, een sector met elastieke grenzen en fluïde definities op zoek naar een stevige basis en meer maatschappelijke ruimte. In Den Haag heeft men niet altijd scherp zicht op wat deze nogal onzichtbare sector vermag: aanvullend zijn op wat de vastgelopen participatiemaatschappij van kabinet Rutte IV nalaat. Een stevig wetenschappelijk fundament voor de filantropie is daarbij zeker geen overbodige luxe.

Informatie: www.windesheim.nl/agenda/2023/maart/open-college-fgs