KPMG Nederland beboet voor $ 25 mln wegens examenfraude

11 april 2024
Artikel | | Nieuwsflits

De Amerikaanse toezichthouder PCAOB legt KPMG Accountants Nederland een boete op van 25 miljoen dollar wegens examenfraude. De opgestapte oud-bestuurder Marc Hogeboom krijgt een levenslange ban van de PCAOB en wordt beboet met een bedrag van 150.000 dollar.
Volgens de website Accountant.nl houdt de AFM de komende tijd verscherpt toezicht op KPMG Accountants Nederland. Daarbij gaat het om een analyse van de hoofdoorzaken, het vaststellen van beleid en procedures om het ongepast delen van antwoorden binnen de organisatie te voorkomen en het opsporen en onderzoeken van verdere passende veranderingen in de bedrijfscultuur.
De Amerikaanse toezichthouder meldt de boetes op de eigen website. Het gaat om de grootste boete die de PCAOB ooit heeft opgelegd. Bij KPMG is door honderden professionals examenfraude gepleegd, onder wie partners en ook het hoofd van de assurancepraktijk.
KPMG erkent in een reactie dat, tenminste vanaf oktober 2017, ruim vijfhonderd personen betrokken zijn geweest bij ‘onethisch gedrag ten aanzien van het toetsen van de trainingen, waaronder het versturen of ontvangen van antwoorden van toetsen of elkaar hebben geholpen bij het maken van toetsen'.