Kerkelijke ondersteuning in Syrië na ramp Via lokaal netwerk in Aleppo, Hama, Latakia en Homs

Goede banden in Syrië.
Goede banden in Syrië.
20 februari 2023
Duiding | | (Social) Impact

Kerk in Actie biedt in Syrië directe hulp aan de getroffenen van de aardbeving van 6 februari. De hulporganisatie heeft daar al jaren goede kerkelijke banden. Kerk in Actie verwacht dat 5,3 miljoen mensen in Syrië hulp nodig hebben.



In Aleppo, de tweede grote stad in Syrië, zijn direct 232 veilige opvangplekken ingericht in kerken, moskeeën, scholen en gemeentehuizen. De steun van Kerk in Actie loopt via de Raad van Kerken in het Midden-Oosten. Daarbij zijn aangesloten: Anglicaanse kerken, Syrische, Griekse, Armeense kerken (zowel orthodox, katholiek, alsook evengelisch) en daarnaast enkele kloosters. Deze kerken vangen ruim 10.000 ontheemden op in 21 gebouwen.   

Een van de partners van Kerk in Actie heeft ingenieurs gestuurd om de gebouwen te inspecteren zodat bewoners weten of ze al dan niet naar huis kunnen terugkeren. Volgens Kerk in Actie zijn mensen 'totaal in shock' na wat hen is overkomen. De Syrische partner start met het aanbieden van psychische hulp. Na elf jaar oorlog, na corona en uitbraken van cholera is deze ramp 'nauwelijks te dragen' voor de Syriërs.  

Noodhulp

Er zijn in Aleppo 54 gebouwen ingestort en een onbekend aantal gebouwen is zwaar beschadigd. Via hun contacten biedt Kerk in Actie ontheemden (warme) maatijden, matrassen, dekens, pyjama's, voedsel in blik, keukengerei, batterijopladers, hygiënepakketten aan en daarnaast medische middelen voor ziekenhuizen en opvanglocaties. Goederen waar gebrek aan is worden uit de hoofdstad Damascus gehaald, 360 kilometer verderop. 

Kerk in actie is een van de organisaties achter Giro555. Ook andere van de samenwerkende hulporganisaties zetten alles op alles. Sichting Vluchteling biedt via mobiele klinieken eerstelijns medische zorg. Unicef deelt dekens en kledingpakketten uit om kinderen warm te houden. Het Rode Kruis bemenst ambulances en geeft medische hulp. Ook Oxfam Novib, Cordaid, Save the Children, Care en World Vision zijn in Syrië actief

Puzzel
Voldoende hulp bieden in Syrië is extra ingewikkeld. In het land speelt sinds jaar en dag een conflict. Hierdoor is het land verscheurd door geweld en is de economie ingestort. Circa 90% van de mensen in Syrië leeft onder de armoedegrens. Sommige wegen zijn ernstig beschadigd zodat hulpgoederen moeizaam te plaatse komen. Daarnaast kent het land grote tekorten, onder meer aan benzine. Dat maakt het lastig om ambulances te laten rijden. 

Hulporganisaties kunnen hun werk alleen doen als ze overleggen met de lokale overheid. De hulp moet door verschillende autoriteiten worden goedgekeurd. Dat helpen toch loont komt doordat veel hulporganisaties al heel lange tijd in Syrië aan het werk zijn. Ze konden daardoor direct aan de slag. Daardoor is de levering van hulpgoederen steeds beter op gang gekomen, zo meldt Giro555 op de website. 




 
3/3