Jeugdinstituut: jongere voelt zich minder klimaatbewust

4 april 2024
Artikel | | Nieuwsflits

Teaser



Jongeren tussen 18 en 25 jaar vinden zichzelf minder klimaatbewust dan oudere leeftijdsgroepen zichzelf vinden. Zo reizen jongeren meer met het vliegtuig dan ouderen. Dat meldt het Nederlands Jeugdinstituut op basis van CBS-cijfers. De jongeren gaven zichzelf in 2023 gemiddeld een 6,2 als het gaat om hoe klimaatbewust zij leven. Dit cijfer stijgt naarmate de leeftijd toeneemt. Bij de oudste leeftijdsgroepen was het gemiddeld een 7.
Ook blijkt uit de CBS-cijfers dat jongeren zich doorgaans minder milieubewust gedragen dan ouderen. Dit komt vooral door hun vlieggedrag. Zo zei 61 procent van de 18- tot 25-jarigen de afgelopen twaalf maanden met het vliegtuig te hebben gereisd.
Het afzien van vliegreizen is onder jongeren het minst populair in de strijd tegen klimaatverandering. Naarmate de leeftijdsgroep ouder werd, nam het aandeel vliegreizigers af. Zo had van de 35- tot 55-jarigen ongeveer 45 procent met het vliegtuig gereisd. Bij de 75-plussers was dit 14 procent.
Van de 18- tot 25-jarigen die weleens met het vliegtuig reizen, voelde 22 procent zich hier schuldig over wegens het klimaat. 48 procent had geen last van schuldgevoelens en bijna 30 procent had er geen mening over.