Internationale hulporganisaties: humanitaire catastrofe in Gaza

16 oktober 2023
Artikel | | Nieuwsflits

Het Rode Kruis waarschuwt voor een ‘humanitaire catastrofe’ in de Gazastrook. ‘Er komen steeds meer gewonden bij, ook veel kinderen.’ Unicef meldde eerder dat honderdduizenden kinderen worden getroffen door de escalatie van vijandelijkheden in Gaza en dringend humanitaire hulp nodig hebben.
WHO-chef Tedros Adhamon uitte zondag zijn zorgen over het evacuatiebevel van het Israëlische leger. Dit komt volgens hem neer op ‘een doodstraf voor zieken en gewonden’ die in het noorden van Gaza achterblijven. Inmiddels is sprake van naar schatting een kleine 2700 doden in Gaza en 1400 in Israël.
Intussen werd gesuggereerd dat de grens met Egypte open gaat voor buitenlanders die vastzitten in Gaza. Zij zouden de grens over mogen steken. Zondag meldde de VS dat den grensovergang tussen Egypte en Gaza bij Rafah zou worden geopend voor noodhulp. NBC liet weten dat de levering van noodhulp tegelijk plaatsvindt met het openen van de grens voor buitenlanders die vastzitten in Gaza.
Maandagochtend hebben Israël en de verzetsbeweging Hamas gezegd dat er geen sprake is van een wapenstilstand. Ook ontkenden zij dat de grens met Egypte tijdelijk opengaat. In de vroege ochtend van 7 oktober is Hamas zoals bekend een grootschalige aanval begonnen op Israël. Inmiddels bereidt Israël zich voor op een grondoffensief in Gaza, de thuisbasis van Hamas.

In Gaza heerst inmiddels een steeds nijpender gebrak aan drinkwater, voedsel en elektriciteit. Aan de Egyptische kant van de grens staan vrachtwagens klaar met circa duizend ton hulpgoederen, maar zij kunnen Gaza niet in. Enkele vrachtwagens voorien van VN-vlaggen zijn naar Kerem Shalom gereden, waar een grensovergang is tussen Egypte en Israël.