Inclusie en diversiteit op de werkvloer? Zeker Maar hoe werkt dat dan in de praktijk van alle dag?

Mark Vermeulen van het Aidsfonds. 
Mark Vermeulen van het Aidsfonds. 
19 april 2023
Artikel | | (Social) Impact

In de praktijk gaat het volgens Mark Vermeulen, directeur van het Aidsfonds, om het creëren van een werknemersbestand waarin verschillende stemmen goed vertegenwoordigd zijn. Om meerstemmigheid dus. Een werkomgeving waarin alle werknemers zich welkom en gewaardeerd voelen, ongeacht hun achtergrond, gender, etniciteit, religie of seksuele oriëntatie.



De aidsactivisten uit de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn een enorme bron van inspiratie voor mij. Zij gebruikten de slogan ‘Nothing about us without us’. Ze wilden niet alleen maar gezien worden als patiënt, maar ook als mens. Ze eisten een plek aan tafel om mee te praten over de aids-aanpak en waren daar destijds zeer succesvol in. De slogan hangt nog net niet boven mijn bureau, maar we proberen Aidsfonds-Soa Aids Nederland zoveel mogelijk in te richten volgens dat principe.

Geen doodvonnis

Zelf leef ik al zo’n vijftien jaar met hiv. Destijds had die uitslag een enorme impact op mijn leven, met veel vragen van schaamte en schuld. Tegelijkertijd was ik me er direct van bewust dat de diagnose hiv voor mij geen doodvonnis meer zou zijn, dankzij de inzet van die activisten in de jaren tachtig, ga ik niet meer dood aan aids. Terwijl hun vrienden nog wel dood gingen, hebben zij keihard gestreden voor een effectieve behandeling van hiv. Die is voor mij beschikbaar, maar dat geldt nog lang niet voor iedereen.

Vorig jaar overleden er wereldwijd nog ruim 650.000 mensen aan de gevolgen van aids. Vaak omdat zij geen toegang hebben tot die levensreddende medicatie wegens wie ze zijn, van wie ze houden of waar ze wonen. Die onrechtvaardigheid was voor mij de reden om in 2009 als pleitbezorger bij Aidsfonds te gaan werken. En sinds de laatste vier jaar als directeur.

Mensen met hiv beslissen mee

In de afgelopen jaren werken we ook binnen onze organisatie steeds meer aan het 'nothing about us without us’ principe. Zo hebben we in onze strategie de ambitie gesteld om in 2025 de groepen voor wie we werken in al onze besluitvorming te betrekken en we streven naar 100% ‘co-decision making'. Die ambitie hebben we vertaald in een zogenaamde participatie- ladder, waarbij we op ieder niveau van besluitvorming kijken hoe ver we daarbij al zijn en wat haalbaar is.

Bij het Aidsfonds werken we wereldwijd intensief samen met zelforganisaties van mensen met hiv of zij die daar het meest door geraakt worden, zoals jongeren, LHBTI-personen, sekswerkers en drugsgebruikers. Op deze manier zorgen we ervoor dat hun stemmen worden gehoord en dat hun perspectieven worden meegenomen in ons werk. Zij weten het beste wat nodig is en daarmee hebben we de meeste impact. Wij maken activisme mogelijk, daar waar het nodig is.

Dat hier veel draagvlak voor is, blijkt ook uit het feit dat onze Raad van Toezicht dit principe op zichzelf heeft toegepast. Een heel belangrijke stap hierbij is, dat sinds vorig jaar Harriet
Birungi, een wetenschapper uit Oeganda en Mmabatho Motsamai, een jongerenacitvist uit Botswana, lid van onze Raad van Toezicht zijn. Zij leveren een belangrijke toevoeging aan de verschillende perspectieven die in onze Raad van Toezicht samenkomen.

Interne aanpak

Ook met de collega's in de organisatie hebben we de ambitie uitgesproken om nog meer een reflectie te zijn van de groepen met wie werken. We hebben kritisch gekeken naar welke groepen we ondersteunen, en welke mensen we missen op onze werkvloer. Dat heeft geleid tot een ambitie om een grotere vertegenwoordiging van collega's te vinden die komen uit de communities van sekswerkers, mensen met hiv en de LHBTIQ+ gemeenschap.

Het voorgaande betekent ook de stap om mensen uit die communities daadwerkelijk aan te nemen. Dat kan best spannend zijn, maar het zorgt er ook voor dat je op een andere manier op zoek gaat, procedures anders inricht en op andere plaatsen en met andere woorden je vacatures uitzet. Half mei komt Samuel, een fantastische activist uit Zimbabwe, bij ons werken, hoe prachtig is dat.

We zijn er nog niet

Dit werk is nooit af en er zijn veel organisatie waar wij van leren. Het is daarbij belangrijk dat we elkaar inspireren en uitdagen. Ik hoop dat ons verhaal dat ook doet en anderen uitdaagt om te kijken hoe je participatiever kan werken, want ik ben er van overtuigd dat het principe van 'nothing about us withous us’ bij ieder thema een meerwaarde heeft.

Mark Vermeulen is directeur van het Aidsfonds. 
3/3