Stel je de nieuwe economie eens voor Wat als impact-investeren en filantropie samengaan?

'Van ego naar eco'
'Van ego naar eco'
20 april 2023
Artikel | | (Social) Impact

PYM doet het. Deze 'bewuste investeerders gemeenschap' brengt vermogenden, ondernemers en partners bijeen om gezamenlijk te onderzoeken welke oude patronen we dienen los te laten om nieuwe economische wegen in te slaan. Een moedige stap, vindt de redactie van media platform DDB.



Komende zondag en maandag (23 en 24 april) worden de de PYM-impact dagen gehouden op landgoed De Horst in Driebergen. Sprekers als Kate Raworth, Otto Scharmer, Dimple Sahni en Herman Wijffels zullen prikkelende keynote’s ten beste geven. 

Hoe mooi zou het zijn wanneer de nieuwe economie impact investeren en filantropie stimuleert om hand in hand te gaan? Samen roofbouw op de aarde, sociale ongelijkheid en abstracte instituties aanpakken om met systemische, regeneratieve verandermodellen een gezonde wereld te creëren. Waarbij niets en niemand wordt vergeten! Imagine ... Bij zo’n grote ambitie hebben we het beste van iedereen nodig!

Gemengde financieringsbronnen

Maar wat zijn systemische en regeneratieve verandermodellen? We denken hier bijvoorbeeld aan het Donut-model van ecologisch econoom Kate Raworth.  Of aan de four-returns methode van Commonland (landschapsherstel), gebaseerd op Theory U van Otto Scharmer, senior lecturer aan technische universiteit MIT. Deze modellen helpen complexe problemen integraal aan te pakken met gemengde financieringsbronnen (doneren, investeren én subsidiëren).

Een ander kenmerk hierbij is dat de persoonlijke (ego) rol ondergeschikt is aan het gemeenschappelijke (eco) doel. Vernieuwende bestuurs- of eigendomsmodellen komen we hierbij tegen zoals steward ownership. Voor alle deelnemers gaat het maatschappelijke rendement voor het financiële rendement.

Andere belangrijke aspecten van de economie die tijdens de breakout sessies zullen worden verkend zijn; de transformatie van het belastingsysteem, regeneratieve voedingssystemen, de-growth, post-growth of green-growth, de rol van de kunst, media en democratie, filantropie, de rol van kunstmatige intelligentie, vluchtelingen en integratie. Wat je noemt een tour d'horizon. 

Meer maatschappelijk rendement

Naast private donoren en investeerders verkennen steeds meer vermogensfondsen de mogelijkheid van impact-investeren. Een logische vervolgstap om naast doneren met een 100% maatschappelijk rendement ook met de rest van het beschikbare filantropische kapitaal méér maatschappelijk impact na te streven. Een financieel rendement kan opnieuw revolverend, voor het statutaire doel, worden ingezet.

Meer informatie: www.pym.nu

Ignaz Anderson is teamlid van PYM en directeur van het Donor Impact Invest Fund. 

 

 

 

 

 

2/2