Hulp na natuurgeweld in Noord- Afrika komt moeizaam op gang

21 september 2023
Artikel | | Nieuwsflits

Vooralsnog is Giro555 niet opengesteld voor donaties voor de slachtoffers in Marokko. Het getroffen land laat tot dusver slechts vier landen toe: Spanje, Qatar, het VK en de Verenigde Arabische Emiraten. Een aardbeving van 6.8 op de schaal van Richter zorgde op 8 september voor duizenden slachtoffers en veel schade ten zuiden van Marakkech.
De organisaties achter Giro555 zeggen de ontwikkelingen wel op de voet te volgen. Veel mensen in Nederland zijn betrokken bij Marokkanen in het rampgebied. Van de hulporganisaties die in het gebied actief zijn vragen het Rode Kruis, Oxfam Novib en CARE om extra financiële steun. Deze organisaties helpen met medische zorg, water, voedsel en onderdak.
Niet alleen Marokko werd getroffen door natuurgeweld. Libië kreeg te maken met noodweer en overstromingen. Duizenden mensen verloren het leven en meer dan tienduizend mensen zijn vermist. De ravage is enorm. Gevreesd wordt dat het dodental verder zal oplopen. Ook liggen uitbraken van diarree en cholera op de loer door het vervuilde water.
Ook hier volgen de hulporganisaties achter Giro555 de ontwikkelingen op de voet. Van de hulporganisaties die in Libië actief zijn vragen het Rode Kruis, Stichting Vluchteling en Unicef om extra financiële steun. Zij helpen met medische zorg, voeren reddingsoperaties uit en zorgen voor evacuaties uit het getroffen gebied.